městský dům

Zděný omítnutý patrový dvoukřídlý dům čp. 111 o půdorysu písmene L a se zvalbenou střechou je situován jižním směrem od zámecké kaple sv. Martina. K hlavnímu objektu čtvercového půdorysu přiléhá na jihovýchodní straně nižší a užší patrová přístavba. Hlavní severní průčelí je o pěti osách, se zdobným portálem uprostřed. Boční západní průčelí je o čtyřech osách, východní o třech osách a jižní o jedné ose. Navazující jihovýchodní křídlo domu je vždy o třech osách. Na východní straně mezi oběma stavbami vystupuje jednoduchá drobná zděná patrová přístavba, ve východním průčelí o dvou osách, se sedlovou stříškou krytou plechem. Na západní straně přiléhají k jihovýchodními křídlu ještě dva další drobné přízemní přístavky s pultovými stříškami krytými plechem. Fasády obou křídel jsou členěny soklem, patrovou a korunní profilovanou římsou a lisénami. Přízemní okna hlavního průčelí osazena v líci jsou dvoukřídlá o osmi okenních tabulkách (pozůstatky původního členění). Okenní přízemní otvory jsou rámovány šambránami s ušima a se štukovými suprafenestrami. Portál s půlkruhově završeným vjezdem je zdoben žlábkovaným esovitě prohnutým klenákem, po jehož stranách vystupují štukové větvičky obalené dubovými listy. Vrata vstupu jsou zdobena reliéfy květů s ohrnutými okvětními lístky. Prostory jsou klenuté valenými klenbami s trojúhelnými výsečemi a plackovými klenbami. Sklepy jsou sklenuté valenými klenbami. Předmětem ochrany je dům čp. 111 - stavba a příslušný pozemek.