klášter vč. hosp. části

Dochovaný barok. klášter dispozičně shodný s pův. gotickým. 5-křídlá dvoupodl. budova se sedlovými střechami, se 2 uzavřenými dvory, na severu přiléhající ke kostelu, na východě k ohradní zdi zahrady. Již. fas. nečleněná, v ose, uprostřed nestejně vysokých střech je vížka s lucerničkou a hodiny. Na záp. průčelí se propisuje štít již. křídla. Průčelí záp. dvora s půlkruh. zasklenými arkádami má patro hladké s okny. Východnímu dvoru s půlkruh. okny v přízemí dominuje schodišťový rizalit s věžičkou. Před průčelní fas. presbytáře byl v 17. stol. přistavěn v poloze nedokončeného trojlodí trojkřídlý objekt s věncem kaplí na půdoryse U (S-křídlo sv.Jan Nepomucký, J-křídlo P.Marie Passovská, Z-křídlo 2 kaple, uprostřed kaple Porcinkule). V l.1788-92 klasicist. přestavba (F.Zelinka) záp. křídla na faru se školou, dnešní vzhled z 19. stol. (1847, J.M.Heger).Jednoduché fasády v klasicist. stylu, okna s přímými nadokenními římsami a šambránami, na nárožích kvádrová bosáž. Ve fasádě orientované do Jungmanova nám. i v sev. patrovém křídle jsou edikulované portály s barokními vraty do klenutého průjezdu. Dvorní fasády hl. budovy jednoduché, boční křídla raně barokní s půlkruh. zasklenými arkádami. K ohradní zdi na záp. str. zahrady z vnější strany přistavěn barok. patrový objekt se sedlovou střechou a z vnitřní přízemní s pultovou střechou, na který navazuje dřevěná pavlač v úrovni 1. patra (vstup do dnes neexistujících budov pivovaru v prostoru před záp. průčelím kláštera. Jsou dochovány sklepy.