spořitelna býv. - Evropský spolkový dům

Dvoupatrový dvoukřídlý nárožní dům s hlavní pětiosou fasádou do Perštýnského náměstí a s boční desetiosou do ulice Klášterní. Architektonický dekor ve tmavě žluté, fasáda smetanová. Dekorativní aparát se na boční a hlavní fasádě shoduje. Hlavní fasáda s mírně předsazeným středním rizalitem o tří ok. osách. Zaoblené vpadlé nároží přechodu na boční fasádu je po celé výšce členěno pásovou rustikou. Horizontální členění: kamenný obklad soklu, pásová rustika přízemí zakončená hranolovou kordonovou římsou dole s profilací, průběžná parapetní římsa oken 1. p. Složitá korunní římsa nad 2. p. – s hladkým vlysem po stranách a na rizalitu členěná výraznými konzolami, mezi kterými jsou umístěny kruhové terče – navazuje profilovaná vysoce plastická římsa na hranolových konzolkách. Nad ní se zvedá atika s převýšenou střední částí, vyplněnou plastickým profilovaným zrcadlem s nápisem: EVROPSKÝ SPOLKOVÝ DŮM. Krajní části nižší s balustrádou a profilovaným parapetem. Vertikální členění – pilastry svazující patra - rustikované s vpadlými zrcadly a ozdobnou kartuší se zkratkou OZ na krajích rizalitu, přepásané pilastry s kompozitní hlavicí rámující střední osu. V přízemí osazena velká obdélná výškově orientovaná výkladcová okna – dělená do tří užších otvorů ve spodní části a 2 x 4 tabulkového nadsvětlíku v horní části. Okna 1. p. polokruhově zaklenutá s výplněmi typu T v edikule složené z ornamentální parapetní výplně, hladkých pilastrů po stranách s volutovými konzolami místo hlavic, s dekorem festonů pod segmentovou (na rizalitu trojúhelnou) suprafenestrou. Okna 2. p. pravoúhlá typu T, zasazena na parapety nesené konzolami s kapkami a doplněné vegetabilním dekorem (na rizalitu hlavami) ve středu výplně. Hladká šambrána s vnitřní profilací přerušena odskokem se třemi kapkami ve ? výšky. Přímá suprafenestra, dekor s kartuší a větvemi v místě klenáku. Boční průčelí bez rizalitu odpovídá členění krajních os hlavního průčelí. Ve druhé a sedmé ose od náměstí je místo okna proražen portál vstupu do obchodu a kanceláří. Dvorní fasáda hladká, bez členění s novodobými malými okénky, v kombinaci bílé a žluté, doplněná pouze pod střechou profilovanou korunní římsou. Dvorek zadlážděný. Střecha – dvě navazující sedlové, krytina pálené tašky, půdní vestavba.