spořitelna býv. - součást Evropského spol. domu

Řadový dvoupatrový dům, od svého vzniku funkčně propojený se sousedním č.p. 54, obrácený do Perštýnského náměstí dvěma (ve 2.p. třemi) okenními osami. Přízemí prolomeno vpravo užším otvorem vstupu, vlevo velkým oknem s vitráží. Oba otvory zaklenuty záclonovými oblouky, které jsou zvýrazněny kontrastním opakováním motivu vykrojení nad záklenkem. Okna 1.p s profilovaným záklenkem tvaru oslího hřbetu se štítkem ve vrcholu. Členěná ve spodní části dvěma vertikálními profily, horní část s mříží odděluje vertikální profil. Krajní tabulky s vitráží. Pod okny štítek se zkratkou OZ a v pásce po stranách s nápisem: vystaveno L.P. 1902. Okna 2.p. s profilovaným záklenkem tvaru oslího hřbetu, typu T, v horní části s vitráží. Nad reliéfem prolomenou korunní římsou se zvedá tříetážový obloučkový štít, zakončený koulemi na stylobatech. Fasáda opatřena třemi reliéfy: Nad okny 1.p. až do výše podokenní římsy 2.p. je umístěn vysoký reliéf, představující „Slyšení papežského legáta Fantina de Vale u Jiřího z Poděbrad“. Zachycuje okamžik po zpupném proslovu legáta, zobrazeného v teatrální póze v pravé části kompozice – vlevo je jeho protějškem Jiří z Poděbrad, který na svého bývalého služebníka tasí meč. Ruku krále zadržuje dvořan, stojící mu po boku. Hlavní postavy doplňují vedlejší figury – tlustý mnich, dvořané a stráž, která vyjadřuje další část děje – uvržení služebníka do vězení. Scénu sklopenou hlavou sleduje z dalšího reliéfu na atice Jan Žižka (jedoucí na koni, s pravou rukou s palcátem napřaženou dopředu). V nice v prostředním obloučku štítu je umístěna postava Krista. Zadní fasáda dvouosá s nehodnotným přístavkem v přízemí. Omítnutá bíle s okrovými architekt. prvky., zakončená výrazně vysunutou profilovanou korunní římsou. V pravé ose v přízemí a v levé v mezipatře velká okna s vitrážemi, s profilovanou šambránou. V pravé ose 1.p. a v obou osách 2.p. profilované šambrány oken typu T (ve 2. patře okna užší, v horní části jsou výplně navíc dělené na tři tabulky, zakončené přímými suprafenestrami. Dvorek dlážděný. Střecha sedlová, s hřebenem souběžným s průčelím, krytá pálenými taškami, půdní vestavba. INT: Za vstupem valeně klenutá chodba se 3 páry styčných lunet, opatřený na vnější straně vstupu i na předělu do haly, která následuje, původními dvoukřídlými dveřmi s vysokými nadsvětlíky. Na výbězích klenby římsy a pod nimi štukový dekor ženských hlav. Hala přes dvě patra opatřena původním balustrovým schodištěm vysunutým v plynulé křivce, a ve výšce 2.p. pak plochým malovaným stropem nad schodištěm, jinak jsou nosnými prvky odhalené traverzy. Dlažba haly je nová. Patra plochostropá (2.p. přístupné z č.p. 54). Nepodsklepeno.