městský dům

Dvoupatrový městský dům v řadové zástavbě jižní fronty náměstí, s růžovou fasádou s vínově červenými arch. detaily, dvouosý. Přízemí prolomeno u západního okraje polokruhově zakončeným vstupem do domu bez rámování, s osazenými jednokřídlými dveřmi s kulatým průhledem s mřížkou, patrně z prvního dvacetiletí 20. století. Na soklu z umělého kamene je vedle osazen výkladec, zabírající téměř celou plochu přízemí – kombinující dřevo a postranní skleněné výplně s centrálním vstupem do krámu. Výkladec je vsunut do dvou hrotitých záklenků naznačených na fasádě plochými lizénami. Pod okny 1. p. probíhá jednoduchá parapetní římsa, okna čtyřtabulková, rámovaná hladkými pilastry s vejcovcovými hlavicemi, které nesou hladký nadokenní vlys a trojúhelníkovou suprafenestru. Okna 2. p. čtyřtabulková, na průběžné profilované parapetní římse, pod okraji šambrán nesené volutovými konzolami s triglyfy a kapkami. Šambrány profilované, hladký nadokenní vlys a na něm segmentové suprafenestry. Okraje fasády v patrech zpevněny štukovou armaturou, na kterou navazuje prostorově nevýrazná profilovaná římsa, pak série listových konzol, nesoucích deskovou korunní římsu, nad kterou je umístěna třídílná atika. Střední část vystupuje jako vyšší, je vyplněna plochými lištami rámovaným obdélným zrcadlem s ušima ve všech rozích. Na okrajích atiky a na okrajích střední vydělené části jsou lizény s vpadlými zrcadly. Zadní průčelí novodobě upraveno, vystupuje z něj schodištní přístavek (původní kamenné stupně schodiště, 1889), bílá omítka, bez arch. členění. Dvorek zatravněn, východní parcelní stěna s části ze smíšeného zdiva, z části z lomového kamene, na který navazuje úsek, vyzděný z velkých tesaných pískovcových kvádříků. Střecha sedlová s hřebenem souběžným s průčelím, podkroví přístupné schodištěm z centra dispozice, opatřeným v prostoru krovu původním neorenesančním zábradlím, krovní konstrukce vaznicová z konce 19. století.