městský dům

Řadový dvoupatrový dům se do ulice Zelenobranské obrací dvěma okenními osami růžové fasády s temně červenými arch. doplňky. Přízemí má pískovcový obklad soklu přerušený dvěma vstupními otvory se segmentovými záklenky - vpravo výkladec, novodobá výplň, vlevo do záklenku vloženo masivní nečleněné pravoúhlé pískovcové ostění a v něm osazeny dvoukřídlé rámové dveře asi z pol. 19. století – dvě vpadlé pole na každém křídle, v horním kosočtverečný motiv, ve spodním štít. Okna obou pater novodobá dvoukřídlá, šestitabulková, osazená na profilované parapety do raně renesančních terakotových ostění s motivem rozvilin a kandelábrů. Nad přízemím profilovaná kordonová římsa, nad 2. p. korunní římsa s obdobnou profilací, krytá shora prejzy, nad ní se zvedá pozdně barokní zvlněný štít, členěný úzkými pilastry s římsovými hlavicemi. Ve vrcholu štítu čuček. Zadní průčelí v růžové barvě s tmavě růžovými arch. prvky. Dvouosé, v přízemí ve východní ose pravoúhlý vstup do domu s lištovým ostěním a dvoukřídlou výplní. Vedle okno v lištové šambráně. Okna 1. p. na profilovaných parapetech s fragmenty terakotových ostění po stranách, okna 2. p. v lištových šambránách – všechny výplně stejného typu, novodobé šestitabulkové. Nad 2. p. korunní římsa – nevýrazná jednou odstupněná, navazuje trojúhelný štít ve středu s oknem zmíněného typu v lištovém ostění, rámovaným lizénami po stranách, které ústí do horizontální lizény nad oknem. Okraje fasády zpevněný štukovou armaturou. Střecha sedlová s hřebenem kolmým na průčelí, krytá plechem. Drobné stavby na dvorku nehodnotné. Původní detaily: Vstupní dveře z ulice, jejich závěsy; nad schody druhotně osazeny kované dveře ze 17. století, původem z objektu čp. 33.