městský dům

Řadový dům na téměř čtvercové parcele, terén parcely je zvýšený, k čp. 28 přiléhá původní hradební zeď z pozdního středověku. Uliční průčelí je pětiosé s omítkou šedo-modré barvy a bílými architektonickými detaily. U paty pískovcový sokl, na který navazuje pásová bosáž přízemí, zakončená jednoduchou subtilní římsou na horní straně a na bocích bílými vystupujícími kvádry bosáže nároží. Přízemí prolomeno ve středu vstupem do domu a po bocích širšími pravoúhlými otvory výkladců - všechny mají shodné rámování s lištovými ostěními. Nad hladkým pásem nad kordonovou římskou vystupuje masivní profilovaná shora oplechovaná parapetní římsa oken prvního patra. Na ni nasedají jednoduché ploché rámy obdélných oken, které přecházejí do nadokenní výplně s (zevnitř) okosenými rohy. Na výplň navazuje další masivnější pole s vpadlým dekorem čtyřlistů a na něj navazuje profilovaná přímá suprafenestra. Pod okny druhého patra, která jsou do fasády zasazena hladce, probíhá profilovaná parapetní římsa, shora oplechovaná. Okenní výplně jsou ve všech otvorech shodné, dvoukřídlé šestitabulkové, z kombinace subtilních dřevěných profilů a skla. Fasádu zakončuje masivní bohatě profilovaná korunní římsa s deskovým základem. Zadní průčelí pětiosé s okny většinou dvoukřídlými šestitabulkovými, bez arch. členění. Střecha sedlová, orientovaná hřebenem souběžně s průčelím, krytá pálenými taškami. Dvorek zatravněn. INT: dvojtraktová dispozice, pro REI nezpřístupněn.