městský dům - Josefa Otty

Patrová budova na půdorysu „L“ s delší frontou do ulice Br. Veverkových. Na severu navazuje na hmotu bývalého kina; tato jednopatrová partie budovy je řešena v jednoduchých formách a při novodobých úpravách byl porušen její původní ráz tak, že ve fasádě se od ostatní hmoty domu odděluje. Západní průčelí budovy je do výšky druhého podlaží obloženo umělým kamenem, toto obložení dnes začíná 0,5 m vlevo od západního vstupu. Dveře tohoto vstupu na třech stupních, dřevěné s oválnými okny. Nad vstupní partií vystupuje půlválcový arkýř, prolomený v úrovni prvního patra po celém obvodu zalamovaným desetitabulovým oknem. Napravo od arkýře se hmota budovy vyvyšuje o další podlaží a je členěna dvěma okenními osami. Levou osu tvoří v každém podlaží čtvercové okno šestitabulové, osu pravou v prvním a druhém patře okno obdélné horizontální, dvanáctitabulové, průběžné po všech třech stranách pravoúhlého arkýře, který tu při jihozápadním nároží vybíhá z úrovně druhého podlaží a končí u korunní římsy. Toto jihozápadní nároží je v přízemí vybráno a proraženo jednokřídlými dveřmi na třech stupních. Polovinu západního a celé jižní průčelí v přízemí proraženo průběžným výkladcem. Jižní průčelí je členěno třemi okenními osami; okna šestitabulová. Každá osa západního i jižního průčelí oddělena průběžnou lizénou, nad úrovní korunní římsy vybíhající v prohnutou plastickou hlavici. Průčelí do dvora má v úrovni prvního patra prosklenou pavlač. Prostor dvoru mezi čp. 396 a bývalým kinem novodobě zastavěn. Střecha budovy je rovná, jen severní hmota má střechu sedlovou. Půdorysná dispozice je založena na dvou kolmých dvoutraktových křídlech. Hlavní vchod do budovy zajištěn ze západu. Vestibul je obložen umělým mramorem, barevně odlišeným (červený sokl a žlutavá stěna) a tvořícím lizénové rámce. Schodiště do prvního patra z leštěné umělé žuly, s plným parapetem, modernisticky zaobleným. V Patře při vyústění schodiště malá předsíň, z níž vlevo je vstup na pavlač a do ústřední schodišťové haly. Hala je kompletně původní, citlivě zrekonstruovaná. Podlaha parketová, schodiště dřevěné, obložení stěn dýhované. Na severu haly i nad podestou schodiště vysoká okna s barevnými vitrajemi v olověných drážkách; nad podestou schodiště podobná, ale nebarvená. Na obou oknech dole nápis PROVEDLA FIRMA F. WALTER PARDUBICE. Hala je kompletně původní, včetně dveří, kování, věšáků a dalších detailů. Strop železobetonový kazetovaný, tektonické prvky omítány modře, nesená plocha růžově. Z haly na západ, na jih a na východ vstupy do prostor, upravených na kanceláře. Zde z původních prvků jsou nejcennější dělící dřevěné, prosklené dveře v jižních prostorách, s původním kováním. Při ústí dřevěného schodiště vstupy do prostor třetího podlaží; zde z původních prvků jsou zachovány toliko dřevěné dveře s kováním. Druhý, nárožním přízemní vstup vede do prostor kompletně novodobě upravených na solární studio. Sklepy zaklenuty segmentově.