činžovní dům

Dvoupatrový řadový městský dům se obrací do ulice Sladkovského čtyřmi zdvojenými okenními osami. Přízemí je nad soklem až do poloviny výšky oken 1. p. potaženo pásovou rustikou. Vstup do domu je umístěn v centru fasády a rámuje jej mírně předstupující bosovaný rizalit, zakončený nad kordonovou římsou mezi okny 1. p. nástavcem s polokruhovým tympanonem. Pod kordonovou římsou je umístěna stylizovaná lunetová římsa a pod ní ženský maskaron. Dřevěné kazetové dveře, prosklený nadsvětlík a mříže na dveřích polokruhově zaklenutého vstupu jsou původní z doby výstavby na poč. 20. st., zdobené na dřevě bohatou vyřezávanou dekorací a na skle leptanými vegetabilními motivy. Hlavní vstup rámují dva polokruhově zaklenuté výkladce a po bocích jsou osazeny dva další výkladce se segmentovými záklenky, na které navazuje lunetová římsa, nesoucí balkony krajních os francouzských oken 1. p. Přízemí a 1. p. odděluje hranolová kordonová římsa. Okna 1. p. jsou zdvojená s výplněmi typu T, dovnitř otvíravá s výklopnou horní větrací částí. Balkony krajních os člení balustráda a na lunetové římse a na pilířcích balkonu stylizované vegetabilní motivy. Nad okny jsou na volutových konzolách osazeny masivní profilované přímé suprafenestry, nesoucí štukový nástavec s centrálním motivem maskaronu, obklopeným listy jinanu dvoulaločného. Okna 2. p. jsou stejného typu jako předchozí, osazena na profilované parapety v profilovaných štukových šambránách. Ve středu fasády je zasazena kartuše s monogramem. Krajní osy jsou rámovány štukovými příporami (třičtvrtěsloupy), které vyrůstají z konzol s listovými hlavicemi a nesou stupňovité štíty nad krajními osami, mezi kterými je zasazena nízká balustráda balkonu s prolomenými čtyřmi segmentovými otvory. Štíty jsou opatřeny štukovými zrcadly s polychromovanými reliéfy Panoramatu Pardubic (vpravo i se znakem poloviny koně) a hradu Kunětické hory (vlevo se štítkem s pernštejnským zubrem), a zakončeny polokruhovými nástavci. Barva fasády je bílá s okrovými prvky a zelným podkladem pro štukové reliéfy. Zadní průčelí: Barva fasády bílá s okrovými arch. prvky. Pětiosou fasádu člení dva krajní vystupující rizality, zakončené štíty pultových střech. Na rizalitech je vždy po jedné okenní ose, na vpadlé střední části jsou v krajních osách okna a ve středu francouzská okna s malými lodžiemi, která jsou o polovinu patra posunuta proti ostatním osám (balkony jsou přístupné z podest schodiště). Okna jsou stejného typu, zaklenutá segmentově s trojdílnými výplněmi ve spodní části a dvoudílnou výplní v záklenku. Ve třech patrech jsou rámována širokou plochou šambránou s vystupujícím motivem plochého „klenáku“. Vstup z domu na dvůr opatřen secesními rámovými dveřmi se zachovanými mřížemi, které kombinují vertikálně řazené pruty a soustředné kruhové motivy. Střecha: sedlová s hřebenem souběžným s průčelím a do dvora dvě kolmě orientované pultové stříšky nad rizality. Půdní vestavba, zbytek krovu přístupný sklopcem ve vrcholu schodiště. Krytina střechy - plech.