Divišova vila

V zahradě přízemní budova, vstupní průčelí 5 os. 2.-4. osa jednopatrový rozalitový nástavec, ve středu hlavní vchod půlkruhově zaklenut. Přízemí obíhá pásová rustika, okna v 1. a 5. ose obdélná s profilovanou šambránou, podokenní římsa s parapetní výzdobou, nadokenní štuková výzdoba. Okna ve 2. a 4. ose oválná s profilovanou šambránpou a klenákem. Nad hlavním vchodem kordonová profilovaná římsa, ve středu prohnutá, v 1. patře okna obdélná se špaletou podokenní rovnou římsou a nadokenní římsou se štukovouvýzdobou, střední okna s klenákem, nad ním trojúhelná římsa, nad tím obdélné okno s klenákem, pod středním oknem průběžná římsa nesená pilastry. na nárožích 1. patra a mezi okny a na rozích rizalitua průčelí přízemní pilastry. levý bok: 3 osy, ve středu rizalit s mezipatrovým nástavcem, v přízemí podélná okna, stejná jako na průčelí, v nástavci půlkruhové okno se šambránou, středním klenákem a segmentovou římsou, po stranách pilastry, nad oknem klenák a trojúhelný tympanon, po stranách voluty. V 1. patře na středu obdélné ono s klenákem, po stranách pilastry. Pravý bok: 3 osy, střední rizalit, nad ním volutový štít ( jako na levém boku) s trojúhelným tympanonem, okno segmentově zaklenuto s klenákem, profilovaná šambrána, po stranách pilastry, v přízemí okna stečjná jako v průčelí. V 1. paře oválné okno s klenákem, po stranách pilastry. Průčelí do ulice: 7 os, 3.-5. osa jednopatrový rizalit, 4 osa předsazený arkýř s dvěma bočními okny, , v 1. patře balkon s kovovým zábradlím. Kolem oken šambrány, ve středu klenáky, štuková výzdoba. V 1. apatře 3 kna se šambránou, nad okny klenáky.U 1. a 3. okna segmentová římsa, střední okno má trojúhelnou římsu, nad ní obdélné okno s klenákem. Mezi okny a na nárožích pilastry. Všechna okna v budově mají mříže. Střecha mansardová - plech, esovky. Hlavní vchod - mříž, vstup zaklenut valeně, vyřezávané dřevěné dveře. Vestibul zalenut valeně s pasy a dvěma plackami, u vchodových dveří ve stěně dva obdélné výklenky se šambránou a supraportou. Nade dveřmi štukové supraporty, vlevo schody do 1. patra. Místnosti v přízemí plochostropé, v hlavní místnosti kachlová kamna a skleněný ověskový lustr. Schodiště zaklenuto valeně, na chodbě v 1. patře nade dveřmi štukové trojúhelné supraporty, místnosti plochostropé, zábradlí schodiště litinové, v rohu porcelánové umyvado s modrým dekorem. popis V. Paukrta z r. 1985