tvrz, archeologické stopy

Nepravidelný okrouhlý pahorek, na západním a severním okraji stupňovitý, vystupuje kolem dvou metrů nad dno okružního příkopu a na jihozápadě je spojen náspem s uvedenou cestou, jejíž novodobý násep jej převyšuje. Okružní příkopje 10 - 15 metrů široký a vůči okolnímu terénu již jen něco přes metr hluboký a na severu doplněna valem, asi metr vysokým, na SSV vytvářejícím protáhlou trojúhleníkovou plošinku. Plocha plošina neurovnaná, nevypovídá však o původní zástavbě. (původní evidenční list 1984) První zmínka o tvrzi je r roku 1387, jako o majetku Jana ze Štěpánova. V roce 1696 je popisovaná jako : “ Z gruntu od kamene vystavěná, světnicemi, komorami a sklepy opatřená, v horní poschodí nalézaly se 4 komnaty, vížka s bicími hodinymi a cimbálem. Pod tvrzí byla zahrada, štěpnice a pivovar.” - tehdy je v majetku Františka Vojtěcha Zigani z Čermné. Po jeho smrti “shledala jeho choť na tvrzi dosti pušek a pistol, stříbrem kovaný kord, turecký štít, kuše se šípy, koberec ze zeleného aksamitu střibrem vyšitý a ve dveře zůstalo 76 kusů hovězího, 24 kusů vepřového dobytka, 10 koní 414 ovec, ale také dosti dluhů.” Od této doby tvrz postupně chátralapřičemž stavební materiál byl bezpochyby použit na stavbu nedalekého hospodářského dvora.