zámek s kaplí

Osečanský zámek se nachází na vysokém skalnatém ostrohu nad meandrem potoka Mastníku. Je to trojkřídlá dvoupatrová budova s výraznou valbovou střechou završenou věžičkou nad středním křídlem. Malý čestný dvůr, sevřený křídly zámku se otevírá k východu, do prostoru předzámčí. Do čestného dvora ústí vstupní dveře zámku i samostatný vstup do zámecké kaple. Fasády zámku jsou jednoduché, s výjimkou severní fasády severního křídla jsou členěny pouze šambránami otvorů a završeny římsou. Severní fasáda má složitější architektonické členění složené ze soklu, vysokého pilastrového řádu nesoucího kompletní kladí, kordonové římsy a šambrán okenních otvorů. Hlavní vstup do zámku se nachází na ose východního průčelí západního křídla, které je konkávně projmuto a má symetricky rozmístěné otvory. Na rozdíl od ostatních fasád zde nemají otvory rovné překlady, ale jsou završené stlačenými eliptickými záklenky. Výplně otvorů této fasády mají gotizující romantický charakter. U paty východní fasády severního křídla se nachází barokní kamenná nádrž na vodu. V přízemí jižního křídla zámku se nachází zámecká kaple sv. Anny. Kaple má obdélný půdorys a je zaklenuta valenou klenbou. Vstup do kaple je opatřen kamenným vrcholně barokním portálem se sochařsky ztvárněnou supraportou složenou z nápisové kartuše a dvou erbů, u nichž stojí Panna Maria s dítětem Ježíšem. Nad Marií se vznášejí dva andílci nesoucí korunu. Po stranách portálu se nacházejí na podstavcích dvě kamenné sochy - sv. Linharta a sv. Felixe, obě s uraženými hlavami.