venkovský dům

Obytná a chlévová část usedlosti zde vznikla v rámci zástavby lesní lánové vsi na okraji obecního místa s návazností na pozemky, které od ní šly až na hranici katastru. Roubená obytná část z ostře hraněných trámů, obílená, se dělí na hlavní světnici a světničku. Je netypická pro Hlinecko tím, že z hlavní světnice jsou do dvora dvě okna (bývá jedno), a že podél světnice není zápraží, zde nazývané "záhrobeň". Ta je až od vstupu do síně, kde je dům směrem dozadu zděný a o šíři zápraží užší. V průčelí jsou tři okenní osy, okna členěná do tvaru písmene T jsou z 1/3 20. století. Bedněný štít - lomenice - je okosený polovalbou. Střední hlavní pole lomenice je svisle bedněné, laťování napojuje na obloučkovou lištu. Uprostřed pole nahoře jsou dvě kratší latě zkříženy. Krajní pole lomenice jsou bedněná a laťovaná ve směru krovů. Laťování se natíralo červeně, prkna bíle. Dům kryje sedlová střecha s taškovou krytinou. Komín přestavěn a nastaven dvěma eternitovými rourami. Mezi průčelím a štítem je podlomení, typické pro tuto oblast.