budova starého mlýna

Situace: na křižovatce, ze severu omezen náhonem a přístavbou válcového mlýna. Skládá se ze staré, mnohokrát přestavované budovy původního renesančního mlýna a z válcového mlýna z r. 1911. Stará budova: Jednopatrová, částečně podsklepená zděná budova na půdorysu L, v přízemí doplněná do obdélníku se zkosenými nárožími. Na severní straně rizalit, v koutě směrem k silnici novější přístavek s plochou valbovou střechou. Střecha mansardová, s profilovanou mezistřešní římsou a drobnými valbovými vikýři na východním křídle. Zdivo je převážně cihelné, sokl z kamenných kvádrů s profilovanou horní hranou. Omítky většinou hladké, světle hnědé s tmavšími plastickými články, pouze východní průčelí zachovává dosud neopravené vícevrstvé omítky: ve spodní jsou velké plochy psaníčkového sgrafita. Exteriér: Východní průčelí východního křídla: dvojosé, s kamenným soklem, kordonovou římsou a podbradkovou hlavní římsou. Okna jsou čtyřtabulková, v patře pravoúhlá, bez ostění, v přízemí jsou zalomené segmentové suprafenestry. Na ploše stěny rozsáhlé zbytky psaníčkových sgrafit, přerušených šedým kordonovým pásem v úrovni poloviny výšky oken v patře. Tato výzdoba pokračuje i v severním rizalitu. Střešní vikýřek má dřevěnou, profilovanou, uprostřed do špice tvarovanou římsu. Jižní fasáda: Jižní křídlo je celkem šestiosé v uspořádání 1-3-2. Fasádu člení pískovcový sokl, profilovaná kordonová římsa. Okna v mělké špaletě jsou členěna do kříže, v přízemí mají frontony, v patře kamenné parapety. Přízemní nárožní část obohacují navíc kvádrované pilastry, terasa nad ní má kované ozdobné neoslohové zábradlí s motivem stojatých volut. Tato část má na východní straně jediné okno, ve zkoseném nároží půlkruhovou niku s profilovanou šambránou, klenákem, přímou suprafenestrou a parapetem. Západní fasáda (zadní) je zcela hladká, v levé části s mohutným skarpovitým opěrákem s nikou pro velké okno. Okna i vstup v novodobém provedení.