obecní úřad

Volně stojící zčásti podsklepená přízemní až jednopatrová, zhruba dvoukřídlá stavba nepravidelného půdorysu, zděná z cihel, stropy z monolitického betonu. Dispozice dvou až třítraktová. Fasády s kombinací šedého břizolitu a obkladu z režných cihelných pásků. Interiér: Ve sklepě rovné betonové stropy s otisky bednění. Nadzemní podlaží plochostropá. Zčásti původní hladké dveře v truhlářských zárubních, schodiště z umělého kamene, kovové zábradlí ze svisle ladených pásků a hranolových prutů. Využité podkroví. Exteriér: jihozápadní průčelí: 15 - osé, v rozsahu 3. - 11. osy patrové, 14. - 15. osa silně ustupující. Sokl ( od 2. po 13. osu a ž po parapety oken přízemí) obložen pásky. V . ose čtyřdílné okno, ve 2. v závětří dvoukřídlé prosklené dveře, před nimi nástupní plocha a zprava jednoramenné vyrovnávací schodiště ( keramický obklad) s plným omítaným zábradlím, kryté velkou obdélnou markýzou akazetovým podhledem. Ve 3. a 4. ose čtyřdílná okna, v 5. mírně ustupující dvoukřídlé dveře se zaskleními ve tavru půlkruhu, nad nimi markýza s kazetovaným podhledem a mnohotabulkové velké prosklené schodiště, kryté opět markýzou na konvexně se dolů zužujících příložkách v 1. patře. V 6. -12. ose dvoudílná okna, ve 13. pětidílné okno na ploše doprava se stáčející, ve 14. ose čtyřtabulkové okno ( pod markýzou hl. vstupu) a v 15. ose rohové ono šestitabulkové. Mezi 14. a 15. osou velká kruhová bronzová plaketa s nápisem: “Těm,. kdo se nevrátili, na věčnou paměť osvobození”, a jmény obětí z let 1914 - 18 a 1939 - 45 a uprostřed s bustou vojáka. Jihových. průčelí: čtyřosé, přízemní, jen vlevo silně ustupující čelo patra s lodžií vpravo a se 3 kruhovými otvory ve štítě. 1. osu tvoří půlkruhový rizalit s pětidílným oknem ( zde pokračuje obklad soklu), ve 2. ose zapuštěná prosklená stěna s dvoukřídlými dveřmi, před nimi vyrovnávací schodiště kryté markýzou s tvarovaným čelem, v zadní části s kazetami. Ve 3. a 4. ose nárožní šestitabulková okna, tato část silně předstupuje. Sv. průčelí: 15-osé, 1. - 4. osa silně předstupující, v rozsahu 5. - 12. osy patrové, se stupňovitě předstupujícím rizalitem v á. - 10. ose. Ve 3.,4.,7.,10. a 12. ose sklepní okénka se šambránami z pásků. V rohové šestitabulkové okno, ve 2. - 4. okna 8-tabulová. V 5. ose v přízemí veranda s nevhodnými novodobými dveřmi a vyrovnávacím schodištěm, v patře okna dvoudílná, v přízemí 7. osy čtvercové okénko ( pod ním kryté schdiště do sklepa se čtyřdílným oknem. V 8. ose čtvercová okénka, v 9. zapuštěné věže ( v příz. na vyrovnávací schodiště, v patře na betonový balkons dřev. zábradlím). V 11. ose okénka ( protáhlé obdélné a čtvercové), ve 12. čtyřdílná okna, ve 13. -15. široká okn advoudílná. SZ. průčelí: na JV křídla vpravo přistavěná veranda se 2 prosklenými poli stěny, na JZ křídle dvoudílné okno a úplně vpravo okénko sklepa se šambránou. Zde omítka zčásti původní, zčásti nahrazená hladkou vápennou. Štít patrové části se 3 kruhovými okénky. Střecha: na přízemních částech plochá, na patrové části krytá eternitem. Velké komíny z režných cihel, kryté betonovými římskami. (popis L. Svoboda 1991)