konírna s kočárovnou

Budova kočárovny se nachází jižně zámku, podélnou osou postavena zhruba v ose sever-jih. Vystavěná je z lomového kamene. Hlavní průčelí o pěti osách se obrací k západu, nad střední osou je vypointováno architektonicky řešeným užitkovým vikýřem se segmentově vzdutou římsou a segmentově uzavřeným průchodem. Stavba je kryta polovalbovou střechou. Severní průčelí, obrácené k zámku, je jednoosé, proražené jednoduchým vstupem, jižní pouze oknem. Východní strana je pětiosá, stejně jako průčelní západní. Vnější plášť je členěn pouze vertikálami rytě bosovaných nárožních lezen. Plášť je zakončen odsazenou fabionovou korunní římsou. Okna jsou obdélná, vymezena jednoduchými kamennými šambránami. Nejsevernější a nejjižnější okna východní strany jsou fakticky rozměrově menší, přestože jsou jim určeny větší šambrány jako zbylým oknům. Obě jsou zamřížována, a ve spodní části doplněna dodnes zřetelným iluzivním malováním oken. Zbylé okenní otvory prošly z velké části mladšími zásahy. Dispozičně je budova členěna do několika místností. Jižní část, odpovídající dvěma okenním osám, sloužila jako kočárovna. V západní stěně je proražen půlkruhově klenutý vjezd (druhá osa od jihu) a v místě nejjižnějšího okna téže stěny lze dříve předpokládat druhý. Ten byl během mladších rekonstrukcí zazděn (arkáda zachována v interiéru) a v zazdívce proraženo obdélné okno. Kočárovna je kryta trámovým stropem. Severně kočárovny se ve východní části budovy nachází menší místnost, podélně postavená v ose západ-východ, klenutá dvěma poli plackové klenby na stlačeném meziklenebním pasu. Na jižní stěně se pas opírá o jednoduchý pilastr, na severu o fragment štukové přípory, dnes se uplatňující hlavicí zapuštěného polosloupu. V bývalé konírně zůstala původní kachlová kamna.