ohrazení s branou

Před jižním průčelím fary je do kamenné, zvenčí omítané ohradní zdi zapojena mohutná kulisová brána a v jz. rohu pozemku nízká přízemní budova sklípku (pův. s jámou na led). BRÁNA: Jde o zděnou kulisu připomínající bránu, v jejímž centru je umístěn pěší vstup na farní zahradu. Zdivo, pravděpodobně opukové, je hladce omítnuto, barevně pojednáno v odstínech okru, oranžové a bílé, vstupní portál se uplatňuje našedo natřeným pískovcem. Ke vstupu vede několik schodů, z nichž horní dva jsou pískovcové. Kulisovitá čelní stěna je dozadu rozšířena o nevelkou obdélnou kapličku a na protější straně o cihelný přístěnek (zřejmě dodatečný), které jsou opatřeny společnou pultovou plechovou střechou, skrytou za štíty průčelí. Těleso kapličky je v sv. rohu zaobleno a v místě, kde končí trám nesoucí střechu, začíná profilovaná římsa obíhající zbytek v. stěny. V z. stěně kaple je mělká nika tvaru konchy. V protější stěně zvenčí je mělký obdélný ústupek, jakoby slepý vstup. Zastřešená plocha mezi a kapličkou a přístěnkem je vydlážděna cihlami. Průčelí je symetricky pětiosé, vlevo s kapličkou Jana Křtitele, jejíž protějšek tvoří vpravo slepá půlkruhová nika, uprostřed je vstup s pískovcovým portálem zakončeným rozeklaným segmentovým frontonem (průchod má půlkruhový záklenek, sokl, patky a klenák - vše včetně cviklů je zdobeno rýhou po obvodu, dveře jsou zřejmě původní, svlakové, zvenčí nevhodně obity laťkami), po obou stranách portálu jsou užší pole s mělkými oblými nikami zakončenými konchou. Vstup do kapličky je půlkruhově zaklenut, bez ostění, dveře jsou dvoukřídlé, s plnými výplněmi dole a dřevěnou mřížovinou v horní polovině, nátěr bílý. Plocha průčelí je svisle členěna pilastry na pět polí, která jsou lemována ještě lisenovými rámy, pilastry u vstupu jsou zdvojené. Konvexkonkávně prohýbané pilastry opticky modelují celou stěnu. Sokl je dvoustupňový, hlavní římsa, probíhající v úrovni nadpraží portálu, je bohatě profilovaná a pokryta prejzy. Zeď nad římsou je zformována do tří štítů, odpovídajících třem širším polím spodní části, odkud sem pokračují pilastry. Oba postranní štíty mají trojúhelné zakončení s římsovými odvěsnami konkávně prohnutými, s toutéž římsou. Štíty jsou vzájemně propojeny nízkými rovnými úseky s obdélnými vpadlými výplněmi. Krytina štítů je tašková, ve vrcholech jsou osazeny tvarované kamenné soklíky pro kované křížky.