městský dům

Dvoupatrový řadový dům na výrazně hloubkově orientované parcele v severní frontě náměstí. Do náměstí je obrácen dvouosým průčelím. Hlavní fasáda má světle zelené plochy, doplněné šedými architektonickými prvky. Přízemí je mírně vysunuto a prolomeno dvěma segmentově zaklenutými portály. Pravý širší je rámován oblým ústupkem a ve stěně jsou patrné závěsy na původní „krámská“ dvoukřídlá vrata. Dnes je (stejně jako u sousedního portálu) dveřní výplň nepůvodní, kombinující ve spodní části dřevo a v horních dvou třetinách zasklení). Levý portál je užší a jeho výplň slouží jako výkladec. Oba jsou rámovány rytou linkou, která je součástí ryté kvádrové rustiky členící celou plochu přízemí. V ploše rustiky jsou na okraji fasády pod kordonovou římskou zasazeny dvě stylizované volutové hlavice, které nesou podložky soklů pilastů nad římsou, rámujících na okraji fasády první a druhé patro – pilastry jsou zakončeny stylizovanými korintskými hlavicemi. První patro má dvě okenní osy s okny v lištových šambránách s ušima ve všech rozích. Pod okny probíhá parapetní římsa, nasedající na pás pletencového ornamentu. Okna (se čtyřtabulkovými výplněmi) jsou završena suprafenestrami, které tvoří dekor složený ve středu z vázy na soklu, ze které vyrůstají rozviliny, zakončené na bocích okna festony. Mezi okny je umístěna postava jezdce na koni, obrácená doleva, držící v ruce prapor s dvouhlavým císařským orlem (údajně sv. Václav). Za ní vyrůstá střední pilastr, dělící fasádu v patrech na dvě poloviny. Okna druhého patra jsou ve zpracování šambrány a suprafenestry obdobná předchozím. Parapety nahrazuje kompozice dvou osově souměrných festonů, vycházejících ze středního soklíku, který ve středu spodní části překrývá šambránu. Nad okny druhého patra prochází kordonová římsa, následuje ve středu fasády obdélné střešní okénko, nad ním bohatěji profilovaná korunní římsa, kterou kryjí prejzy. Barokní štít má zvlněný obrys, krytý prejzy a završený na okrajích a ve středu vázami s festony. Na okrajích jsou zdvojené pilastry, střední pole má z každé strany po jednom pilastru, které rámují zaslepené oválné okénko s profilovanou šambránou a rokají a festony horní polovině. Festony jsou také umístěny nad okénkem a vyplňují převýšenou část štítu. Zadní průčelí je dvouosé, obrácené do novodobě propojeného většího zadního dvora za domy čp. 1, 3 a 4, který je částečně vydlážděn a částečně zatravněn. Fasáda má bílou barvu, doplněnou červenými architektonickými prvky. Přízemí prolamují dva segmentově zaklenuté otvory s novodobými dveřními výplněmi a shodnými lištovými šambránami. Dvě čtyřtabulová okna prvního patra jsou osazena v jednoduchých, téměř čtvercových, lištových šambránách, které asociují renesanční terakotová ostění druhého patra, umístěná na vystupujících oplechovaných parapetech a uplatňující tradiční dekor rozvilin a kandelábrů, doplněný v rozích znakovými štítky. Podobná ostění byla nalezena pod omítkou přední fasády. Na prvém okraji je dům opatřen dvakrát odstupněným opěrákem. Nad druhým patrem probíhá jednoduchá profilovaná korunní římsa, na kterou navazuje nízký trojúhelný štít, prolomený ve středu malým čtvercovým okénkem se čtyřtabulkovou výplní a lištovou šambránou. Sedlová střecha orientovaná kolmo na průčelí je kryta bobrovkami, krovní systém novodobý, výstup na půdu z posledního patra v polovině dispozice.