městský dům

Dvoupatrový neorenesanční obytný dům, převyšující kvůli atypické výšce pater okolní řadovou zástavbu v Pernštýnské ulici o výšku jednoho podlaží. Do ulice se obrací reprezentativní symetricky uspořádané pětiosé průčelí, s převýšeným obchodním parterem, završené atikou a neorenesančním vikýřovým štítem. Střed průčelí mělce vystupuje v podobě trojosého rizalitu. Po vzoru palácové architektury má přízemí rustikální pásovou bosáž, v níž jsou vykrojené otvory pro zapuštěné dveře, okna a dřevěný historizující výkladec, první patro pokrývá plochá bosáž vyznačená spárami a nejvyšší patro má hladce omítané plochy, v nichž se výrazně uplatňuje štukové dekorativní provedení architektonického detailu. Vodorovné členění na jednotlivá patra podtrhují spojité parapetní pásy, z nichž uprostřed vystupují v obou patrech balkony se zděným balustrovým zábradlím, nesené tvarovanými krakorci. Vysoká obdélná okna 1. patra jsou v bočních osách doplněna nadpražními konzolovými římsami a dekorativními výplněmi ve vlysu a okenním parapetu. Okna 2. patra mají půlkruhové záklenky. Krajní osy mají edikulové šambrány, trojice středních os vytváří slepou arkádu, doplněnou ve cviklech vegetabilní štukovou reliéfní výzdobou. Průčelí ukončuje plné kladí, s konzolovou římsou, jehož vlys zdobí štukové festony s mezilehlými volutovými kartušemi. Originální štuková dekorace doprovází také volné plochy atiky, členěné pilířky i edikulového štítu s volutovými křídly. Štít uprostřed prolamuje sdružené okno v profilované šambráně s římsou, nad nímž je ve vlysu vyveden reliéfní nápis: LÉTA PÁNĚ 1898. Nad římsou je v další etáži nasazen menší volutový štít s římsou, v jehož dekoraci jsou zakomponované iniciály stavebníka KJ. Štít vrcholí plechovou korouhví s praporcem.