městský dům

Nárožní dům, vložený k vnitřní straně městské hradby. Z jeho hlavní fasády se uplatňuje asi pouze třetina šířky, zbytek je kryt Zelenou bránou. Na fasádě vystupují dvě okenní osy 1. p. a 1 osa 2. p. Přízemí přeřešeno na poč. 20. stol. – čelo domu odsunuto dovnitř dispozice, aby vznikl prostor pro průchod z vnější strany kolem Zelené brány. Na fasádě masivní kamenné ostění s profilací v historizujících formách, na které ve vrcholu navazuje reliéf poloviny koně (znak města Pardubic). Nad reliéfem probíhá profilovaná parapetní římsa šestitabulkových oken 1. p., osazených do štukových ostění s podloženými lištami. Okno 2. p. šestitabulkové v terakotovém raně renesančním ostění s rozvilinami a kandelábry, osazené na terakotovém parapetu s profilem z listovce a vejcovce. Kolem okna pozdně barokní štuková dekorace – rokajový motiv nad oknem a vlevo od ostění oblak, přecházející v horní části do andělské hlavičky a ve spodní do polopostavy Panny Marie s děťátkem, obklopené paprsky. Na okrajích fasády jsou umístěny pilastry – levý je zalomen na Zelenou bránu a opatřen v úrovni terakotového ostění rokajovou dekorací, pravý má obdobnou dekoraci v úrovni hlavice, která následně navazuje na zvlněný okraj štítu, vyzdobený pásem seskládaným se stýkajících se volut. Štít prolomen malým kruhovým okénkem s plochým ostěním. Ve vrcholu štítu váza. Dvorní průčelí tmavě žluté barvy, dvouosé, okna hladce zasazena do fasády – v 1. p. šestitabulková, ve 2. p. těsně pod střechou dvoukřídlá bez dalšího členění. Boční průčelí do prostoru k domu čp. 2 – kamenné neomítnuté zdivo původní městské hradby. V přízemí vlevo prolomen novodobý průchod vedle segmentově zaklenuté okno, 1. p. okna na nestejné úrovni – vpravo 1. osa se zvlněnou (asi barokní) mříží, 2. vlevo s šestitabulkovou výplní. Pod střechou je omítnutá část průčelí nadstavěná hradbě, se 4 malými okénky. Dvorek zatravněn, západní parcelní zeď je zároveň zbytkem městské hradby, která se na konci parcely zalamuje do kolmého směru – vyzděna z lomového zdiva. Střecha sedlová s hřebenem kolmým na průčelí, do dvora valba, krytá plechem.