sousoší sv. Jana Nepomuckého s andělem

Pískovcové sousoší sv. Jana Nepomuckého s andělem v téměř životní velikosti je situováno v zahradě severozápadně od kostela sv. Jiljí pod mohutnou lípou. Na trojstupňovém podstavci s volutovými boky, profilovaným soklem a uprostřed segmentově vydutou profilovanou římsou je umístěno sousoší sv. Jana Nepomuckého s andělem. Na oblačné kupě je uprostřed klekátko, na němž zleva klečí prostovlasý světec v kanovnickém rouchu, se sepjatýma rukama pohlíží do tváře andělovi, stojícímu vpravo. Anděl s rozepjatými křídly polooděn do vlající roušky. U nohou světce leží biret, z oblaků vykukují dvě hlavičky andílků. Na přední straně klekátka drobný reliéf, znázorňující opět scénu sv. Jana Nepomuckého s andělem. Na přední straně podstavce kartuše s reliéfem P. Marie, stojící na půlměsíci, na zadní straně nápis: LETA 1744:/ TATO STATVA S. IANA NEPOMVCKEHO/ WIZDVIŽENA GEST NAKLADEM / P: JAKVBA WINARZE PLATIE/ NSKIHO MLINARZE / A OD / DWOGICZTIHODNEHO P: IANA / IOZEFA DIEDICZE FARARZE ROWENSKIHO / TOHO ROKV / DNE 7. SEPTEMBER POSWE:/ CZENA//. Na boku voluty značky: IF HS MB - S = S = G-R.