usedlost

Usedlost čp. 16 je situována cca 70 m severovýchodně od návsi, po pravé straně silnice na Pohoří a do Kacanov. Obytné stavení tvoří přízemní roubený dům na kamenné podezdívce z přitesaných pískovcových kvádrů, postavený podélně s komunikací, od které je oddělený vysokou kamennou podezdívkou s pozůstatky laťkového plotu. Dům má dispozici světnice, síň, komora, chlév. Jižní (obytné) křídlo objektu je nově roubené a navazuje na něj kolmo přistavěný kamenný chlév. Střecha sedlová, s novou přijatelnou krytinou. Západní štít formuje řezaná lomenice - jádrem čtvercová pole ze svisle bedněných prken, cípy odděleny vyřezávanou lištou s klasovitě položenými prkny, obdobně jako vrchol lomenice s trpasličí galerií. Ve štítu prolomena dvě větrací okénka. Kolmo postavený objekt chléva vyčnívá jižním průčelím ke komunikaci - přízemí z odhalených pískovcových kvádrů, štít omítnutý, se dvěma větracími hrotitými spárami a dalším větracím otvorem ve tvaru kříže u vrcholku. V přízemí prolomeno čtvercové okénko s kovovou mřížkou. Severní průčelí z erodovaných kvádrů, štít bedněný svislými prkny. Střecha tašková. K SV nároží přiléhá dřevěný suchý záchod. Proti severnímu čelu chléva stojí před nedávnem rekonstruovaný špýchar. Jedná se o roubenou stavbu obdélného půdorysu s bedněnými štíty a sedlovou střechou z moderní taškové krytiny. Dispozici dvora uzavírá s obytným objektem souběžně postavená stodola s cihlovým přístodolkem na JV nároží. Přízemí utvářejí sloupy z pískovcových kvádrů, spojené roubenými trámy nebo dřevěnými vraty na jižní straně. Střecha sedlová, krytá taškami, štíty bedněné. Areál usedlosti je řídce oplocen torzem laťkového plotu osazeným do masivních, hrubě opracovaných pískovcových sloupů. V JZ rohu dvora pozůstatek vjezdové brány - staticky narušený pravý pilíř z pískovcových kvádrů a destruovaný levý pilíř, mezi nimiž jsou vsazena dvoukřídlá kovová vrata s drátěným výpletem. K levé straně přiléhají obdobná vrátka, upevněná do hranolového kamenného sloupku se stanovou krycí deskou.