dům

Bývalá zemědělská usedlost se štítově orientovaným domem završeným sedlovou střechou s polovalbou s výrazným rámováním štítu a tvarovaným větracím otvorem na půdu stojí při komunikaci ze Štítar na Jemnici. Jde o dům dispozičně řešený jako příčný dvoutakt, směrem do ulice, stejně jako u podélně orientovaných domů s valbovou střechou podél návsi jsou situovány světnice a menší světnička nebo kuchyně (dříve komora). Nad obytnou částí je zachována nůžková konstrukce krovu. Na zadní štít domu bezprostředně navazuje užší hospodářský trakt. Usedlost postavená převážně z kamene je příkladem v místě obvyklého půdorysného typu s domem s tzv. velkým štítem, který se vyskytuje zejména na území Vranovska-Bítovska.