fara

Bývalá fara stojí v centru městečka, přímo naproti kostelu ve východní frontě náměstí. Hlavní budova směrem do ulice má dvě podlaží, od severu k ní přiléhá podsklepené přízemní křídlo, na které navazuje hospodářské křídlo vymezující od severu farní dvůr. Ten spolu se zahradou sahal až k dnešní ulici Zadní. V severní straně dvora stojí ještě osamocená menší budova (sýpka nebo kovárna), jižní hospodářské křídlo známé z mapy stabilního katastru (1825) již neexistuje. Hlavní křídlo má čtyři osy, ve druhé od severu je v přízemí umístěn vjezd v otvoru zaklenutém stlačeným segmentem. Pravoúhlá okna vymezují v přízemí lištové profilované šambrány s výrazným klenákem, v patře konvexně vypjaté suprafenestry. Fasádu rozdělují lizénové rámy. Obdobně je řešena rovněž dvorní fasáda. Profilovaná korunní římsa vynáší valbovou střechu. Severní křídlo má do ulice dvě pravoúhlá okna, mezi nimi drobné zazděné pravoúhlé okénko v kamenném zkoseném ostění. Před fasádou se nachází vstup do sklepa dvoukřídlými dveřmi umístěnými přímo na šikmině výstupu ze schodiště. Dvorní fasáda severního křídla obsahuje jedno okno a vedle kamenné ostění okna zazděného. Navazující hospodářské křídlo je opatřeno z východu vjezdem, dvěma okny, vstupem, dvěma malými okny a velkým vjezdem se segmentovým obloukem. Střechy severního křídla jsou zvalbené. Sousední budova má štíty ve tvaru lichoběžníků a profilovanou korunní římsu. Sklep pod severním křídlem má valené klenby a dva pozdně gotické portálky – vstupní s okoseným půlkruhově zaklenutým ostěním a druhý sedlový. Rovněž v přízemí severního křídla se nachází sedlový portál, místnosti zde klene valená klenba se styčnými trojbokými výsečemi s hranami vytaženými do hřebínků, v největším pokoji křídla pak dvě pole pruské placky mezi pasy. Tento pokoj byl přistavěn ke zbytku křídla druhotně, jelikož ve stěně sousedící s vedlejším pokojem je nejen zmíněný vstup v sedlovém portálku, ale i dvě malá okénka v kamenných okosených ostěních. Hlavní křídlo obsahuje v přízemí průjezd s valenou klenbou a trojbokými párovými výsečemi, dále dvě místnosti plochostropé a jednu klenutou podobně jako průjezd. Patro je plochostropé (většinou s fabiony), v hlavním sále opatřené štukovým zrcadlem a dekorativní klasicistní výmalbou s květinovými a ovocnými motivy mezi pilastry.