socha sv. Václava

Socha je situována naproti mostu přes řeku Orlici, na levé straně silnice vedoucí z Ústí nad Orlicí do Letohradu. Nachází se na katastru Dolní Libchavy, ovšem v těsné blízkosti dalších dvou katastrů Hnátnice a Lanšperk. Místo a usedlost nedaleko je nazývana Václavov. Socha je umístěna v prostoru polokruhového půdorysu, vyzděného cca do 1,2 m kameny naplocho a částečně vklíněného do svahu za sochou. Trojdílný podstavec stojí na jednom kamenném základovém stupni. Spodní část podstavce 130 x 66 x 40 cm má vystupující střední část a je ukončná profilací. Dřík (80 x 110 x 46 cm) s mohutnými přiloženými dolů stáčenými volutami, má v plastické rozvilinové okrouhlé kartuši nápis s chronogramem : “STATVIAHAECHO/MORI SANCTIWEN/CESLA/BINO STIPATA ANSELOLARSIS ERECTA IMPENS IS WENCESLAW VEST”. Vzadu na dříku písmena “GC”. Následuje vzdutá bohatě profilovaná římsa (128 x 28 x 76 cm). Vlastní socha sv. Václava stojí na jednoduchém obdélném plintu s reliéfy zlacených andílčích hlaviček, ten je však umístěn na dalším soklíku výrazně profilovaném oblounem, převodkou a zvonovicí (50 x 35 x 47 cm). Na každé ze stran soklíku je jedna arabská číslice z letopočtu 1749. Socha vč. plintu je 175 cm vysoká. Socha světce v životní velikosti, stojí v mírném kontrapostu s pravou pokrčenou nohou. Pravou rukou přidržuje vedle těla přidržuje štít s reliéfem orlice. levou ruku má uraženou. Oblečen je krátkou suknici, přes ramena má dlouhý plášť a na hlavě korunu. Vousatá tvář hledí dopředu. Materiál: pískovec.