dům čp. 488

Součást areálu maltézské komendy, vznikl patrně již před r. 1751, ale dnešní podoba je klasicistní z doby kol. r. 1830. Obytné stavení je situováno ve dvoře bývalého Velkopřevorského mlýna, snad na místě středověkého domku, který obýval vysloužilý sluha převora. Vzniklo patrně již před r.1751, ale dnešní podoba je pozdně klasicistní z doby kolem r.1830. Budova tvoří ze tří stran volný jednopatrový přístavek (původně asi k ohradní zdi), který se obrací do dvora velkopřevorského mlýna (čp. 489/III) šestiosou fasádou, krytou zvalbenou prejzovou střechou. Po severní straně přiléhá ke křídlům domu čp.520. Stavba je jednopatrová, nepodsklepená. Architektonické článkoví se omezuje na pásově rustikované plochy zaoblených nároží a na profilované římsy: kordonovou a korunní. Okna lemuje pouze vpadlý pás, v patře spočívají na profilované podokenní římse. 1. osu vpravo prolamuje hlavní domovní vchod v nadpraží opatřený vystupujícím trojúhelníkovým útvarem. Další vchod ve 2. ose zleva je mladší. Dispozice přízemí i patra je jednotraktová, identická, ale přízemí je v celém rozsahu zaklenuto plackami (pruská klenba), patro zůstalo plochostropé. Vřetenové jednoramenné schodiště podkovovitě utvářené vede do patra.