bývalé proboštství

Čp. 269, objekt bývalého probošství křižovníků, je situován na pozemcích, kde jsou církevní stavby datovány již od 11.století. V r. 1715 byla zahájena stavba nového areálu zahrnujícího kostel, konvent, probošství, kaplí Božího hrobu a hospodářské objekty. Areál byl významně přestavován po r. 1750, v r. 1784 po zrušení kanonie byly stavebně nedokončené objekty předány armádě a přeměněny na kasárna, poté nabídnuty České polytechnice, která roku 1905 nechala v rámci rekonstrukce areálu zbořit kostel, konvent a hospod. objekty. Objekt probošství byl rekonstruován pro nové využití. Zásah do urbanismu lokality přinesla demolice blízké svatováclavské trestnice a snížení výškové úrovně okolního terénu, r. 1895 byla úroveň ulice upravena vytvořením rampy. Vlastní objekt je obdélná dvoutraktová dvoupatrová nepodsklepená budova se sedlovou střechou a hlavním průčelím orientovaným do prostranství ul. Na Zderaze. Uliční průčelí je 11-osé s asymetrickým 3-osým rizalitem ukončeným trojúhelným štítem. V ose je segmentově ukončený portál do průjezdu, vjezd je zdůrazněn pilastry nesoucími bohatě rozehranou část kordonové římsy. Okna jsou lemovaná šambránami se suprafenestrami a čabrakovými parapety, nepravidelnost okenních os i nerovnosti a větší šířka částí zdí naznačuje využití starších středověkých konstrukcí. Na pravé straně střechy v uliční části je dochovaný solitér klasického barokního vikýře.