bývalá škola kláštera

Klasicistní objekt realizovaný v r. 1845 je situovaný na parcele původní školy zderazského kláštera (objekt po zrušení kláštera odprodán a stavebně upraven a r. 1844 zbořen). Dům na půdoryse "U" je tvořený hlavním trojtraktovým 3-podlažním objektem orientováným do ul. Na Zderaze a dvěmi jednotraktovými dvorními křídly (jižní 3 NP, východní 2 NP), střechy jsou sedlové, dům je vyjma východního křídla podsklepen. Sklepy a 1. NP jsou zaklenuta, patra jsou plochostropá. Vstup do domu a do dvora je zaklenutým průjezdem, domovní půlkruhové schodiště je umístěno mezi hlavním a dvorním objektem. Uliční fasáda je přízemí 3-osá se segmentově zaklenutým portálem pův. klenutého průjezdu a segmentově ukončenými okny okny, sokl je členěn pásovou bosáží. Obdélná okna v horních podlažích jsou lemovaná šambránami, ve 2. NP s nadokeními římsami. Dvorní křídla jsou do dvora otevřena pavlačemi. Přízemí je zaklenuté, stropy v patrech jsou ploché. V r. 1880 byla stavba doplněna ohradními zdmi a pavlačí na zadním východním křídle, opravy proběhly v letech 1912, 1930, 1958 a v současnosti.