dům Na červeném poli

čp.271 - klasicistní nájemní dům realizovaný cca v r. 1847 na pozemku bývalého zderazského kláštera. Původní objekt byl patrně součástí sousední školy (čp. 270), při jejíž úpravě byla část s učitelskými byty oddělena a vytvořeno čp. 271. R. 1845 došlo k dalšímu přerozdělení domů a v r. 1847 byla část objektu na pozemku dnešního čp. 271 zbořena. Na parcele byla realizována novostavba 3-podlažního nárožního objektu navazujícího architektonicky a objemově na sousední dům od stejného autora (J. J. Frenzl). Střešní nástavba je pozdějšího data. Nárožní 3-podlažní stavba se dvěmi 3-osými uličními fasádami, vstup z ul. Na Zderaze středovým segmentově zaklenutým portálem. Okna v přízemí segmentově zaklenutá a v patrech obdélná, se šambránami, okenní výplně novodobé nečleněné. Sklepy a přízemí klenuté valenou klenbou, patra plochostropá. Parcela zcela zastavěná, dům přiléhá v ul. Na zderaze štítovou zdí k objektu čp. 270, v ul. Na Zbořenci do proluky po objektu čp. 272/4.