kříž

Barokní kovaný kříž s kamenným podstavcem, datovaný r. 1781, postavený sem farářem Jos. Tadeášem Kašparem. Hranolový podstavec s nízkou odstupněnou patkou, s volutami přepásanými pasy po stranách a s odstupněnou římsou, uprostřed vzhůru a dopředu vypnutou. Ve vypnutí se sbíhají proti sobě dvě voluty, pod nimi je mušle. Ve přední vyduté stěně podstavce je bohatý reliéf ve zprohýbané rokajovém rámci, na kterém jsou Prokletí andělé svrháváni do pekla. Na římse je drobnější kamenný nástavec, jehož stěny s volutami po stranách a vejcovcem vepředu se konkávně zužují. Z nástavce vybíhá kovaný kříž, zdobený vokutami, postava Ukřižovaného Krista z něj již dnes chybí. Vpředu pod křížem býval nápis: Iuste Iudex / Ultions donum / Fac remissionis / ante diem / rationis//. (překlad: Spravedlivý soudce odplaty dej dar odpuštění přede dnem zachování). Vzadu úod křížem nápis ( na nástavci nad římsou): SPRAWEDLIVI SOUDCE / SPREWEDLNOSTI / NEZ PRIJDE TEN / STRASSLIWI DEN / ODPUST NEPRAWOSTI//. Vzadu na soklu nápis: ITC / AD / MDCCLXXXI//.