mlýn

Podélná hmota mlýna stojí na pravém břehu řeky Chrudimky, souběžně s tokem. Nejstarší částí z r. 1919 - 10 je levé křídlo, původně 13 osé, třípatrové, s přístavbou 4. patra v r. 1919, s předsazenou širokou vějířovitou částí sila a charakteristickým konkávním prohnutím střechy ve formě vlaštovčího ocasu. Čelní i boční plocha je zdobena geometrickými obrazci v 5 pásech na čelní, ve dvou na boční straně, které opakují motiv obloučků a čtverečků konkávně a konvexně prokrajovaných, tvořených z různobarevně působících spárovaných režných cihel, jejichž šedé a červené plochy vytvářejí velice pravidelnou reliéfní geometrickou výzdobu. Přízemí je bosováno v pásech, které obíhají kolem architektury a vytvářejí opticky hmotné podloží, ze kterého na boční, 11-osé fasádě mlýna, obrácené k řece, vybíhají liseny tvořené z režné cihly, spojující prvá tři patra a znovu se samostatně opakující ve 4. patře. Nad celým křídlem se vypíná architektonicky dominantní vodárenská věž: kvádr, ukončený atikou s motivem obloučků a vlaštovčích ocasů, převzatých z české renesance. Po r. 1960 bylo křídlo rozšířeno o 5-osou čtyřpatrovou přístavbu.