venkovská usedlost

Zděná, podélně orientovaná usedlost s patrovou komorou (tzv. výškou) při levé straně hlavního průčelí. Usedlost hákového půdorysu (hloubková část navazuje na levou stranu průčelí) je krytá valbovou střechou s doškovou krytinou. Hloubkový trakt ve dvoře je kryt pálenou keramickou taškou. Objekt byl adaptován na muzeum knoflíkářství a perleťářství. Nejstarší části jsou vystavěny z nepálených cihel, dvorní křídlo bylo již stavebně upraveno a dostavěno z pálených cihel. Stropy obytných místností a komor jsou trámové. Pod komorou se nachází ještě klep, který je klenutý valenou kamennou klenbou, komora má tedy celkem 3 výškové úrovně. Dvorní průčelí je tvořeno bývalým průjezdem, který je zcela otevřen a rozšířen o náspí. Dvorní průčelí prolamuje 1 malé okno. Fasáda z uliční části i dvorní je hladká, bílá s modrou podrovnávkou.