venkovská usedlost

Hlavní uliční průčelí je zleva prolomeno trojicí větracích otvorů do přízemní a patrové komory, mezi horními dvěma větrací otvory je malá klenutá nika. Valbová střecha nad komorou je zalomena a uskočena výše než je střecha nad obytnou podélnou částí. Vedle komory jsou vstupní dveře s mírně segmentově zaklenutým nadpražím, následují 4 okenní osy. Okna jsou pravoúhlá, dvoukřídlá se 6 tabulkami. Průčelí vpravo uzavírá klenutý vjezd s dřevěnými vraty, ty jsou osazeny níže, než je úroveň podlahy obytné částí. Tento terénní rozdíl je řešen kamennou podezdívkou s předzahrádkou před obytnou částí. Prostor pod komorou je podsklepený. Podél hospodářského hloubkového traktu bylo pravděpodobně náspí, které bylo nově upraveno a obedněno prkny. Z otevřeného průjezdu se přes menší náspí vstupovalo do stájí, kde je dnes umístěna expozice.