Špálova vila

Třípodlažní dům, s polozapuštěným suterénem, přízemím a patrem, hmotově složený ze tří obdélných prolnutých kvádrů o různých výškách. Severní vstupní fasáda, při ulici Na Dračkách, má ve své středové části prosklený vstup přístupný v úrovni mezipatra vyrovnávacím schodištěm s kovovým zábradlím. Hmoty dvou třetin fasády zleva, po vjezd do garáže, je výškově ukončena nad přízemím terasou, původně pokračující před východní fasádu. Tato část fasády je výrazně předsazena před část vpravo. Další rozčlenění fasády tvoří vystupující schodišťový rizalit při terase nad hlavním vstupem od úrovně nad přízemím přes 1. patro. Fasáda je v úrovni suterénu členěna sedmi okenními a vstupními otvory (zleva: tři drobná jednokřídlá sklepní okénka, samostatný vstup do suterénu pod hlavním domovním vstupem, vjezd do garáže, trojkřídlé okno a jednokřídlé okno s vodorovným dělením). Přízemí má pouze čtyři okenní osy, schodišťové trojkřídlé okno, vpravo od něj pak jednokřídlé okno s vodorovným dělením, trojkřídlé okno s nadsvětlíkem v pravém krajním křídle a vodorovným větrací částí na celou šířku okna ve spodní části, a v krajní pravé ose jednokřídlé okno s vodorovným dělením. V úrovni 1. patra je fasáda pětiosá, v pravé ustoupené části se vstupem na terasu, tři jednokřídlá okna s vodorovným dělením a dvoukřídlým oknem v pravé krajní ose. Východní fasádu člení drobné dvoukřídlé okno do suterénu, dvě velká ateliérová okna v přízemí a jedno trojkřídlé okno při severovýchodním nároží v 1. patře. Hmota fasády v dnešní upravené podobě není dále členěna. Jižní fasáda s architektonizovaným vstupem na zahradu je ve své hmotě dvou třetin mírně předsazena. Členění okenními otvory představují tři dvoukřídlá drobná okénka do sklepa, v přízemí čtyřkřídlé okno v levé části a prosklená lodžie ve střední části. Pravidelně rozmístěná jsou čtyři dvoukřídlá okna v 1. patře. Západní fasáda s ustoupenou hmotou v levé části dle hlavní fasády, kde jsou dvě jednokřídlá okna s vodorovným dělením v přízemí a vstupem na terasu. V pravé části vstup do sklepa s dvoukřídlým oknem po pravé straně a jednokřídlým oknem s vodorovným dělením v přízemí a 1. patrem.