ohrazení

Ohrazení dochováno v několika úsecích; část ohradní zdi probíhá v blízkosti zámecké budovy, souvislé úseky ohradní zdi vymezují po celém obvodu zámecký park. Ohrazení u zámku: Před příkopem u východního křídla, do náměstí ohrazení tvořeno plnou hladce omítanou zdí v níž je prolomena hlavní brána (12.). Zeď ukončená hladkou mírně stupňovitou korunní římsou, krytou prejzy ve spádu sedlové stříšky. Vlevo brány vjezdu vsazena obdélná bronzová pamětní deska s plastickým nápisem v Českém, Anglickém a Německém jazyce: / VZPOMÍNKA / NA PŘÍTOMNOST JEHO VELIČENSTVA KRÁLE EDUARDA VII. / KTERÝ SE ÚČASTNIL LOVU JAKO HOST / KNÍŽETE KARLA TRAUTTMANSDORFFA A KNĚŽNY JOSEFÍNY Z TRAUTTMANSDORFFU / 30. SRPNA 1904, 3. ZÁŘÍ 1906, 4. ZÁŘÍ 1907 A 2. ZÁŘÍ 1908 /. Od bašty v severní části parkánu vybíhá k severovýchodu vysoká hradba bývalého městského opevnění tvořící ohrazení parku. Ohrazení u sýpky: Jižně pod sýpkou od jihozápadního nároží úsek ohradní zdi souběžné s jejím západním průčelím. Zeď plná hladce omítaná v koruně krytá prejzy ve spádu pultové stříšky klopené do ulice. Ve zdi zděná omítaná brána s brankou (13.). Od severovýchodního nároží sýpky k severu směřuje a západní hranici dolního parku tvoří několikrát zalomená ohradní zeď z lomového kamene, smíšeného zdiva, místy zachovaná pouze v nízkých fragmentech s rozvalenou korunou, místy zcela přerušená. V severozápadním rohu ohrazení parku pilířová brána. Pilíře převyšující zeď vyzděny z cihel, se zbytky omítky, členěné kordonovou a korunní profilovanou římsou, původně zřejmě kryto bobrovkami ve spádu stanové stříšky, ve středech kamenné hranolové postamenty. Plocha brány zazděna plnou omítanou cihelnou zdí. V úrovni kordonové římsy vodorovný dřevěný překlad. Ohrazení nad míčovnou s altánem: Od severozápadního nároží míčovny k severu směřuje plná ohradní zeď, s jedním téměř pravoúhlým zalomením k západu, v nároží válcový altán „Paví klec“, a poté druhé pravoúhlé zalomení směřující dále k severu až za loretu. Úsek od míčovny k altánu hladce omítaný, zeď ukončena prostou deskovou římsou, v koruně krytá prejzy ve spádu pultové stříšky klopené ven z parku. Válcový altán v nároží zalomení ohradní zdi hladce omítaný, zakončený jehlancovou segmentově probranou střechou krytou plechem. Část do parku prolomena obdélným vstupem s jednokřídlými laťkovými dveřmi. Volná část předstupující před ohradní zeď se třemi obdélnými zaslepenými okenními otvory. Zdivo plynule přechází pod korunou v mírný fabion. Prostor otevřený do konstrukce krovu a okenní otvory ve špaletách ukončených segmentem oblouku. Úsek zdi směřující od altánu k západu a pravoúhlým zalomením k severu z lomového neomítaného zdiva. Úsek ohradní zdi k loretě lemovaný lipovou alejí. Stromy rostoucí v těsné blízkosti zdi ji poškozují, zeď v těchto místech rozvalená. U lorety ze severní strany ve zdi prolomena branka, s dvoukřídlými mřížovými vrátky. Dále zeď pokračuje jedním tupoúhlým zalomením k severu. V nároží ohrazení na severu pilířová brána. Pilíře brány hranolové, hladce omítané, převyšující zeď. Pilíře členěné kordonovým pásem a profilovanou korunní římsou, v koruně kryto bobrovkami ve spádu nízké stanové stříšky. Na straně do parku vnitřní nároží s pravoúhlým vykrojením pro točnice vrat. Severní ohrazení tvořené zdí z neomítaného lomového zdiva, s nepravidelnou korunou, probíhá ve východní části přes skalku s umělou jeskyní, zeď značně poškozena. V údolí protékaném potůčkem zeď nahrazena betonovými sloupky, dnes bez pletivové výplně. Svahem k severozápadní bráně pokračuje plná zeď vyzděná z lomového kamene, místy rozvalená s nepravidelnou korunou.