rybník Svět

Rybník Svět se nachází na jižním okraji města Třeboně. Historie rybníka je vázána na město Třeboň, v sousedství jehož hradeb před branami města vznikl založením hráze r. 1571 stavitelem Jakubem Krčínem z Jelčan. Namístě stavby se předtím nacházelo celé Svinenské předměstí Třeboně, které bylo zlikvidováno (rozbořeno dle zápisů z té doby 26 domů, kaple sv. Alžběty i špitál, založený augustiniány r.1384 a další místní stavby). Rybník pro své „problémy“ v průběhu stavby byl nejprve nazýván „Nevděk“. Dokončen byl zřejmě již r. 1573, první výlov uskutečněn však až r.1581. Původně byla vodní plocha rybníka Svět spojena s dnešním rybníkem Opatovickým, posléze došlo k přehrazení v místech úžiny a vznikl i rybník Opatovický. Za třicetileté války v letech 1620-21 by1 při obléhání města Třeboně rybník zcela zničen, hráz snížena z rozkazu velitele města z důvodu vyšší mocnosti městských hradeb, poté znovu obnoven. Rybník odolal všem přívalovým vodám staletí až do konce 19. stol. Tehdy, nedbalostí v udržování hráze a lehkomyslným prokopáním úvozu před Novohradskou bránou pro dovážení ledu z rybníka do pivovaru, se velká povodeň, která předtím strhla i hráz rybníka Spolského přelila přes hráz Světa, strhla na jednom místě hráz a zatopila celé předměstí. V zimě 1570-71 obcházel Krčín s vodními mírami a provazci na jižní a západní straně města Třeboň a k úžasu všech rozhodl, že se nad městem, nad jeho hradbami, postaví rybník bezmála 380 jiter veliký (cca 110 ha) (dnes 215 ha). Od Svinenského předměstí na vedlejší ose budoucího rybníka přitékal Spolský potok, na jehož stupni u ostrova býval Trubáčkův mlýn. Kolem něho a na březích potoka se rozkládalo celé předměstí čítající 26 osedlých s 33 dvory (domy), k nimž patřilo 7 lánů rolí - celkem cca 130 ha. Na jihovýchodě, kam později Krčín přeložil Zlatou stoku, bylo Nové město, jež mělo 8 dvorů s pozemky. Přibližně v témže místě v letech 1558-59 dal postavit Vilém z Rožmberka 36 domů (s dveřmi a zděnými komíny), ale plánoval jich původně stovku po městsku postavených a měšťanských práv užívajících. V tomto místě byla později panská chmelnice a v naší době rybářská pěšárna. Krčín tvrdošíjně vyměřoval hráz a rybník, zatímco sanační práci za něj dělal krumlovský stavitel - tesař Cempracher, který vše dříve vybudované zbořil a zčásti znovu vystavěl, s pomocí proslulého stavitele Jana Vlacha, výše na severozápad od budoucí rybniční hladiny. Bouralo a stavělo se rychle, neboť již r. 1576 arcibiskup pražský Antonín vysvětil dva nové kostelíčky - sv. Jiljí (Domanín) a sv. Alžběty. Přes nesnáze Krčín plánoval vodní dílo velkoryse. Zakládání hráze bylo svízelné, neboť bezedné bahno pod základem polykalo naváženou zeminu fůru za fůrou. Hlína a kámen z Dunajovické hory se pěchovaly do rýhy - základu v nejhlubším místě hráze, kde později byly položeny požírací trouby a zabudována hranice pro osazení čepu. Během stavby Nevděku přece jenom Krčín prosadil i zvýšení hráze o jeden loket (0,6 - 0,73 m), tím mohla zátopa rybníka pojmout i rybník Cirkvičný a bylo proto nutno zvýšit a prodloužit hráz Starého Opatského, a spojením obou rybníků tak vznikl v té době (1573-74) na panství největší rybník Nevděk - Svět (380 ha). Na bývalé prokopané a zatopené cestě k Vrchům na Domanín musel být zřízen dlouhý most, jenž se zmiňuje ještě v r. 1603. Spojením Nevděku, Opatovického a Církvičného rybníka v jeden celek vznikl rybník o větší rozloze než má dnešní Rožmberk. Výška vodní hladiny dosahovala mnohem výše než je dnes. Rybník byl přejmenován na Svět. Dokončen byl v r. 1574 a návratnost investic i práce byla brzo dosažena bohatými výlovy. Později však úrodnost nově zatopené půdy klesla, takže rybník byl spuštěn na nižší vodu a znovu přepažen hrází na rybník Svět a Opatovický. Rybník měl dvě loviště - opatovické a druhé na předměstí nad zámkem. Hned jeho první výlov dopadl znamenitě. Vyloveno bylo 1 225 džberů kaprů, když na džber šlo 30 kusů.. Svět byl rozdělen po veliké povodni r. 1611, kdy je obnovena dělící šíje a tehdy si ponechává definitivně své jméno Svět, vrací se i jméno Opatovickému rybníku. Krčín zvolil u hráze Opatovického rybníka a Světa poměr výšky k šířce hráze 1:5 místo staršího obvyklého poměru 1:3. Hráz byla proto na nejvíce ohrožených místech široká až 50 m při výšce 9 m a sklon návodní strany byl tím snížen. Hráz je zemní, sypaná z místních materiálů. Koruna hráze je v levé severovýchodní části v úseku 635 m (st. 0,0-635,0 m) zpevněna asfaltovou vozovkou (veřejná silnice Třeboň - Nové Hrady), ve zbylém úseku délky 890 m na východní straně rybníka (st. 635,0-1525,0 m) tvoří korunu hráze promenádní cesta zpevněná pískem a drobným štěrkem. Délka hráze v koruně je 1 525 m, max. výška hráze ze vzdušní strany 7,3 m, min. šířka koruny hráze 6 m, šířka koruny hráze 6,0 - 12,7 m. Ve spodní polovině návodního svahu je kamenná rovnanina, v horní části vegetační pokryv. Vzdušní svah je opevněn pouze vegetací. Sklon návodního svahuje 1:1,6 až 1:1,2 a vzdušného svahu 1:2,5 až 1:1,6. Hlavní výpust: Objekt hlavní výpusti je situován uprostřed severovýchodního úseku hráze (st. 304,0 m). V letech 1929-30 byl rekonstruován do současné podoby. Voda je tělesem hráze prováděna dvojicí obetonovaných litinových trub prům. 110 cm. Mezi ovládacími mechanismy obou potrubí je tyč pro ovládání uzávěru požárního potrubí prům. 30 cm, kterým je možné přepouštět vodu z rybníka Svět do Zlaté stoky a zajistit v ní tak dostatek vody pro požární účely. Vtoky všech tří potrubí jsou chráněny masivní vodorovnou a svislou ocelovou česlovou stěnou. Na vzdušní straně hráze ústí potrubí výpusti do zpevněné potrubní jámy. Zdivo je z opracovaného lomového kamene. V roce 1977 byla na horní plochy betonových rozrážečů osazena ocelová lávka pro pěší se zábradlím. Odpad od výpusti zvaný Světská stoka má od r. 1961 břehy zpevněné téměř svislými kamennými zdmi cca 1,1 - 1,3 m vysokými. Šířka koryta ve dně je cca 3 m. Světskou stokou je voda odváděna do rybníka Rožmberk. Vedlejší výpust: Situována je v pravé části hráze přibližně uprostřed východního úseku (st. 1060,0 m). Slouží jako odlehčovací zařízení při převádění povodňových průtoků nebo pro napouštění Zlaté stoky. Výpustná potrubí jsou dvě, dřevěná o velikosti 30 x 51 cm. Obě ústí do potrubní jámy, která je zpevněna dřevěným roubením. Do potrubní jámy je zprava zaústěn odtok vody ze sádek a vlevo do zatrubněného odpadu do Zlaté stoky. Část potrubní jámy kolem vtoku do odpadu do Zlaté stoky a přívodní koryto ze sádek je zpevněno betonovými zdmi. Přepouštěcí objekt: Je situován u pravého konce hráze a umožňoval přepouštění vody z Opatovického rybníka do Světa. Tvoří ho dřevěné potrubí o průřezu 21 x 48 cm hrazené na vtoku ze strany Opatovického rybníka šikmou lopatou. Vtok je chráněn dřevěnou česlovou stěnou. Na straně rybníka Svět ústí potrubí do nezpevněné podtrubní jámy, ze které odtéká voda do rozdělovacího objektu. Rozdělovací objekt: V pravém konci hráze (st. 1478,0 m) u návodní paty je situován rozdělovací objekt, jehož součástí je napouštěcí objekt pro sádky. Umožňuje v době vypouštění rybníka Svět manipulaci s vodou přiváděnou z rybníka Opatovického přepouštěcím objektem. Objekt umožňuje hraditelnými otvory pouštět vodu buď přímo do Světa, nebo soustavou potrubí a příkopů do loviště nebo odběrným objektem do areálu sádek. Vtok je chráněn ocelovými česlemi. Hrází je voda do sádek vedena betonovým kanálem 0,7 x 1,2 m vybudovaným v r. 1961. Odběrné zařízení pro pivovar: Na ostrově v rybníce Svět je vybudována jímací studna, ze které je odváděna potrubím voda do pivovaru. Potrubí je vedeno ve dně rybníka a prochází tělesem hráze. Sklep v tělese hráze: Ve střední části hráze (st. 730,0 m) byl zjištěn sklep v tělese hráze. Vstup je ze vzdušní strany z úrovně vozovky v podhrází. Na vzdušní straně koruny hráze jsou dvě hlavice větracích šachet. Objekty pro rekreační a sportovní účely: Na návodní straně hráze v severovýchodním úseku (st. 517,0 m) je vybudována zděná tribuna. Na návodním svahu vpravo od tribuny je vybudováno v úrovni horního okraje opevnění několik betonových bloků. Ve dně rybníka je v blízkosti hráze vybudován systém objektů, příkopů a potrubí umožňujících manipulaci s vodou při výlovu. V pravé části hráze je v podhrází areál sádek ohraničený cihelnou zdí. Na jižní straně rybníka na poloostrově mezi rybníky Svět a Opatovický se nachází uprostřed cenného krajinářského parku novogotická stavba knížecí Schwarzenberské hrobky z 2. pol. 19. století.Stav vegetace Koruna hráze je v celé délce lemována řadou vzrostlých dubů (po obou stranách). V severovýchodním úseku nad zámeckým parkem odděluje řada vzostlých dubů místy s pásem keřů asfaltovou silnici od chodníku (st. 325,0-635,0 m).Na návodnim svahu při koruně vzrostlé stromy, především duby, místy lípy, jinak pouze travní porost. Vzdušní svah je v celé délce porostlý organizovaně rozmístěnými vzrostlými stromy (převážně duby) a travním porostem. V úseku na pravé straně hráze (st. 325,0-650,0 m) je vzdušní svah součástí zámeckého parku.