kostel sv. Jiljí

Kostel dnes slouží jako smuteční obřadní síň a je v majetku města. Jedná se o jednolodní orientovaný kostel s polygonálním presbytářem na východní straně. Na severní straně se nachází sakristie a na západní straně je asymetricky situována hranolová věž s dřevěným podsebitím. Loď je zastřešena vysokou sedlovou střechou, presbytář rovněž vysokou sedlovou střechou se zvalbením v závěru. V poloze nad triumfálním obloukem je střecha lodi a presbytáře dělena štítem, který vrcholí kamenným křížem. Nad presbytářem se nachází sanktusová olechovaná vížka. sakristie je zastřešena pultovou střechou. Střechy jsou kryty prejzovou krytinou. Obvodové zdivo je kamenné, lomové, s velmi tenkou vrstvou omítky. Fasády kostela jsou pojednány architektonicky shodně, jsou hladké, s dvakrát odstupňovanými opěráky po po obvodu lodě a presbytáře. Nižší severní sakristie má opěrný systém s jedním odstupněním. Opěráky mají pultové kamenné stříšky v etážích a sedýlkem s kytkou v čele horního zakončení. Fasády jsou ukončeny kamennou profilovanou římsou. Jižní fasáda lodě je rytmicky rozdělena pěti opěráky na čtyři díly. Východní plocha fasády mezi opěráky je prolomena dvěma vysokými lomenými okny v kamenném ostění s kružbou. Jedná se o shodná okna jako u presbytáře. Třetí západní pole mezi opěráky je v přízemí prolomeno gotickým lomeným portálem na kamenné zalamující se trnoži. Portál je lomený, s oblounky a výžlabky. Otvor je uzavřen novodobými atypickými svlakovými dveřmi. Poslední západní pole mezi opěráky je prolomeno úžším lomeným vysokým oknem s kamenným ostěním a jednou kružbou ve vrcholu. Dvoujdílné okno je opět osazeno v šikmé rozevřené špaletě. Okno je po výšce rozděleno kamenným parapetem. Severní fasáda lodě je výrazná v uplatnění románského kvádříkového zdiva v rozsahu spodních dvou třetin, jenž předstupuje před vlastní fasádu lodě. Z kvádříkového předsazeného "soklu" vystupují čtyři opěrné pilíře, dvakrát odstupněné, ve vrcholu s kytkami. Pultové šikmé stříšky jsou kamenné. Ve spodní části, na západní straně lodě, se nachází původní vstup s polokruhovým nadpražím a rovným ostění skládaným z kamenných bloků. Nad vstupem je zazdívkou uzavřené ostění sdruženého okna, které není v interiéru patrné. V ploše fasády se nachází vysoká nika se šikmými špaletami. Západní průčelí s předsazenou románskou věží je hladké, s opěrákem, dvakrát odstupněným v nároží. D úrovni 3 nebo 4 patra je umístěna vysoká nika se segmentovým ukončením. Její špalety a parapet jsou šikmé. Fasády presbytáře s opěráky jsou členěny vysokými lomenými okny s kamenným ostěním a kružbou. Okno je trojdílné a je osazeno v šikmé rozevřené špaletě. Jižní fasáda presbytáře je mezi opěráky v přízemí prolomena kamenným pravoúhlým portálem s oblouny a výžlabky. Portál dosedá na kamennou trnož. Otvor je uzavřen novodobými atypickými svlakovými dveřmi. Severní strana presbytáře se uplatňuje jen v polygonu závěru s opěráky, bez členění. Před severní stranu presbytáře je předsazena sakristie rovněž členěna opěráky, jen jedenkrát odstupněnými. Opěráky jsou kryty pultovou kamennou stříškou. Fasády sakristie hladké. Východní pultový štít je členěn dvoudílným lomeným oknem. Před západní průčelí je asymetricky situovaná románská věž s předsazeným podsebitím ve zvonovém patře. Věž je zakončena mansardovou střechou, která je kryta šindelem. Věž je situována na mohutné mírně předsazené podnoži z kvádrového románského zdiva. Navazující plocha věže mezi podnoží a podsebitím je rovněž z kvádrového zdiva. Středová část je ve spodní části prolomena štěrbinovými větracími otvory. Dvě nejvyšší podalží věže (4 a 5 podlaží) jsou otevřena sdruženými okny v kamenném ostění, se středovým sloupkem a s polokruhovým ukončením oken - širší západní fasáda tři sdružená okna, užší jižní a severní fasáda jedno sdružené okno). Zvonové patro je dřevěné, poměrně z úzkých prken s ozdobnými výřezy ve spodní části. Zvonové patro je prolomeno okenními otvory se segmentovým ukončením. Okna opatřena dřevěnými okenicemi. K jižnímu průčelí věže je přistavěn bedněný dřevěný přístavek s pultovou střechou, která je kryta keramickou krytinou.