latinská škola

Budova se nachází na jižní straně areálu, vpravo od novodobé vstupní brány do areálu někdejší premonstránské kanonie. V areálu je situována poněkud šikmo, k ostatnám budovám západního nároží. Budova zřejmě nikdy nesloužila bezprostředním potřebám kanonie, ale spíše jeho hospodářskému zázemí. Obvodové zdivo je kamenné. Budova je zastřešena valbovou střechou s námětky. Střecha je kryta prejzy. SV a JZ střešní krytina má dvě volská oka. Po dokumentaci v roce 2001 byla budova rekonstruována, na fasádě byly rekonstruovány sluneční hodiny. Před vstupní fasádu bylo předsazeno kryté dřevěné schodiště s pavláčkou v patře. V nárožích bylo překryto armování omítkou. SV vstupní fasáda je hladká s předsazeným přízemím (parterem), v patře s nově objevenými středověkými prvky a je ukončena pozdně barokní fabiónovou římsou. Přízemí je prolomeno dvěma zcela odlišnými dveřními otvory. Vlevo je lomený kamenný portál s profilací - střídání oblounu s výžlabkem a hruškovcem. Vpravo je rovněž kamenné ostění, ale již pravoúhlé se stuhovou profilací. V patře jsou tři okenní otvory a jeden zazděný dveřní otvor s fragmenty kamenného lomeného portálu a jeden dveřní otvor v lomeném kamenném portálu. Zcela vpravo se nacházejí malované sluneční hodiny datované do roku 1717. Hodiny mají tvar obdélníku. Před fasádou se nachází předsazené vstupní dřevěné schodiště s pavlačí v patře. Schodiště e kryto sedlovou a pultovou střechou. Boční fasády hladké, s předaazeným parterem a ukončeny barokní fabiónovou římsou. SZ fasáda je prolomena v přízemí čtvercovým oknem s předsazenou kovovou mříží v exteriéru a okenním otvorem v patře, shodným oknem jako na vstupní fasádě. JV fasáda bez členění. JZ fasáda je prolomena okenními otvory v přízemí i v patře, rytmus oken neshoduje. Přízemí je prolomeno třemi okenními otvory čtvercového rozměru, s předsazenou kovovou mříží v exteriéru. Patro člení okna v nepravidelném rytmu, kde levá dvojice je odsazena od pravé trojice. Okna jsou osazena v mírné špaletě a jsou členěna na osm polí, s pevným poutcem pod větrací vrchní částí.