zámeček

V jižní části areálu kláštera, na druhém nádvoří, se nachází stavba s průjezdem, bývalý zámeček. Budova má složitější půdorysné uspořádání. Základem je střední věžovitá budova středověkého původu, ke které byly přistavěny v renesanci krajní budovy. Objekt je zastřešen sedlovými střechami krytými pálenou bobrovkovou krytinou. Východní střešní rovina je prolomena dvěma malými pultovými vikýři. Dům je vklíněn mezi domy čp. 557 (lesní správa) a mezi dům čp. 559. Západní dvorní průčelí s průjezdem probíhá v několika prostorových plánech. Fasády jsou pojednány v renesančním slohu, s úpravami v 19. století. Nároží jsou armována. Plocha prvního a druhého patra je zvýrazněna sgrafitovou rustikou a je ukončena lizénovým rámcem. Druhé patro člení pravidelné arkády provedené v omítce. V patě každého oblouku arkády je lví maska. Nejmladší částí je přízemní severní přístavek, kde bývalo vězení. Přístavek zasahuje do klenby průjezdu. Fasády přístavku jsou hladké, ukončeny korunní římsou a jsou prolomeny okny a dveřmi. Přístavek má zvalbenou pultovou střechu krytou bobrovkami. Část domu s průjezdem, ustupuje oproti hlavní hmotě. Průjezd je lemován novodobě naznačeným kvádrováním a je sklenut půleliptickou klenbou s výsečemi. V prvním patře, nad průjezdem je v ploše fasády prolom okenní otvor s lemováním po obvodu. Okno je členěno na šest polí a je osazeno v mělké špaletě. Přesah dvorní střešní roviny je podepřen trámy a podbit prkny. Pravá vystupující část fasády je dvouosá. Pravá okenní osa odpovídá schodišťovému prostoru, v přízemí se vstupem. Dveře rámové, novější, v kamenném ostění. Okna prvního i druhého patra jsou shodná, osazená v líci fasády a štukově lemována. Okna dvojitá, dvoukřídlá a členěna na šest polí. Levá okenní osa má v přízemí okno čtvercového rozměru osazené v líci fasády. Lze usuzovat, že bylo ve druhé polovině 20. století zmenšeno. Okno čtyřtabulkové s kovovou mříží mezi křídly. Okno prvního i druhého patra je osazeno v líci fasády a je po obvodě štukově lemováno. Okna dvojitá, dvoukřídlová, šestitabulková. Okno prvního patra je doplněno mohutnou profilovanou přímou nadokenní římsou. Východní fasáda je architektonicky pojednána shodně, jako dvorní západní fasáda. Fasáda je v renesančním slohu, s úpravami v 19. století. Nároží jsou armována. Plocha prvního a druhého patra je zvýrazněna sgrafitovou rustikou a je ukončena lizénovým rámcem. Druhé patro člení pravidelné arkády provedené v omítce. V patě každého oblouku arkády se dochovala lví maska. Pravá část přízemí je prolomena asymetricky položeným polokruhovým průjezdem/vjezdem, který je lemován novodobě naznačeným kvádrováním (patrně pod novějším kvádrováním je starší základ renesančního kvádrování). Nad průjezdem je polokruhová nika s konchou s naznačeným kvádrováním po obvodu. V nice je umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Okno nad průjezdem probíhá ve zcela odlišné úrovni od oken v levé části budovy. Okno má kamenné ostění z nepravidelných kvádrů. Okno je šestitabulkové, s provlékanou mříží v exteriéru, osazeno v mělké špaletě. Okna v přízemí i v patře jsou osazena v líci fasády a jsou po obvodu štukově lemována. Nad okny se uplatňuje nadokenní profilovaná přímá římsa. Okna jsou dvojitá, šestitabulková. Mezi křídly oken v přízemí je kovová ozdobná mříž. Okna v prvním patře jsou chráněna typově vrcholně barokní vystupující zvlněnou mříží - kvalitní řemeslná práce. Druhé patro je prolomeno dvěma okny v líci fasády, bez lemování. Okna dvojitá, dvoukřídlová a členěna na šest polí. Jižní průčelí je z větší části zakryto sousedním objektem někdejší lesní správy čp. 557. Pravé nároží je armováno, zbývající plocha hladká, bez členění, ukončena profilovanou korunní římsou. Užší severní fasáda je pojednána shodně jako západní dvorní fasáda. V přízemí je prolomen dveřní otvor, nad kterým je přímá profilovaná římsa.