základní škola - umělecká

Dvoupatrový řadový objekt, který ustupuje z uliční čáry o plochu předzahrádky, je oddělen od cesty stylovým profilovaným plotem z režného zdiva položeným na soklu z kamenných kvádrů. Hlavní průčelí je sedmiosé. Ve středních osách vystupuje mělký široký rizalit, osazený trojúhelníkovým tympanonem. Řešení průčelí je v novorenesančním slohu. V přízemí je střední rizalit se vstupem orámován lizénami a jeho osy jsou vloženy do lichých arkád. Okna a vchod jsou zaklenuty půlkruhovou klenbou. Dveře jsou stylové, zdobené. Průčelí po stranách rizalitu je členěno pásovou bosáží. V prvém patře je plocha průčelí rámována monumentálními toskánskými pilastry, které nesou kompletní kladí. Okna v prvém patře rizalitu vložena do lichých arkád se sluncovými terči nad překlady. průčelí druhého patra nad parapetní římsou je hladké a je na bocích rytmizované lizénami. Horizontálně je celé průčelí členěno kordónovými a parapetními římsami. Okna ve všech částech fasády jsou rámována štukovými, profilovanými novorenesančními arkádami. Korunní římsa bočních částí je v úrovni architrávu kladí rizalitu. Sokl je kamenný vyzděný ve tvaru bosáže. Pole tříbokého tympanonu rizalitu, který přesahuje valbovou střechu s věžičkou, je uprostřed osazeno kartuší s barevným reliéfem se znakem Broumovsko - břevnovského opatství s písmeny R.A.B. Krytina je z bobrovek na řídké laťování. Boční fasády jsou jednodušší. Objekt je dvoukřídlový, s bočním křídlem napojeným kolmo vpravo. Čelní křídlo je disponováno jako příčný dvoutrakt s komunikacemi při hlavním průčelí a prostory v zadním traktu. Chodby mají segmentové, valené klenby. Místnosti jsou plochostropé s fabiony. Dvouramenné schodiště se nachází v předním traktu vpravo. Před schodištěm navazuje kolmo na chodbu předního křídla chodba bočního křídla, které je rovněž disponováno jako dvoutrakt s chodbou ve východním a prostory v západním traktu. Zadní prostory západního traktu mají v přízemí segmentové klenby do traverz, ostatní prostory jsou plochostropé. Chodba je zaklenutá segmentem. Podsklepeno je přední křídlo budovy, kde dispozice sklepů klenutých stlačenými valenými cihelnými klenbami dodržuje dispozici přízemí. Objekt vznikl jako nalezinec pro malé děti, který vybudovalo pro město benediktýnské opatství. Objekt na dnešním místě stojí na ploše někdejšího hřbitova při kostela sv. Václava, v jehož sousedství stojí. Vnější pískovcové schodiště je součástí výstavby nalezince, též plot z ozdobného režného zdiva s korunou z pískovcových kvádrů.