lesní správa

V nejjižnějším rohu II. nádvoří areálu kláštera stojí budova bývalé lesní správy, dnes zde sídlí Milevské muzeum. Budova je vsazena mezi ostatní objekty (sýpku a zámeček), což vypovídá o tom, že se jednalo o novostavbu. Budova stojí na druhém nádvoří, které složilo jako hospodářské zázemí. Budova v roce 2013 prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Dvoupatrová budova je zastřešena sedlovou střechou se zvalbením na východní straně. Ve střešních rovinách jsou volská oka. Budova má obdélný půdorys. Fasády mají jednotné architektonické provedení, dochovaly se téměř v neporušeném pozdně barokním vzhledu. Severní dvorní fasáda je pětiosá s přiznaným vysokým kamenným soklem. Přízemí člení lizénový rámec odpovídající vždy jedné ose, který vymezuje vpadlé pole se zdrsněnou úpravou omítky. Přízemí je prolomeno ve středu dveřním otvorem s nadsvětlíkem v kamenném ostění. Nad světlíkem se uplatňuje poměrně vysoká supraporta ukončená přímou římsou. Kamenné ostění je profilované. V portálu dvoukřídlé dveře. Dveře jsou rámové s výplněmi, přičemž výplně tvoří na koso skládaná prkna, dekorovaná ozdobnými hřeby a intarzovanou hvězdou (dveře z 2. poloviny 19. století). Dveře jsou v kamenném ostění uchyceny pomocí esovitého kování. Čtyři okna přízemí jsou v kamenném ostění, spočívající na profilované podokenní římse. Okna dvoukřídlá, šestitabulková a osazena ve špaletě. V exteriéru se uplatňuje kovová ozdobná mříž. Patra jsou od přízemí oddělena kordónovou římsou, jsou členěna lizény vysokého řádu, rovněž oddělující jednotlivé okenní osy. Průčelí vrcholí profilovanou korunní římsou. Okna prvního patra jsou v kamenném ostění, spočívající na profilované podokenní římse. Okna jsou osmitabulková a osazena v mělké špaletě. Pod okny, v parapetním prostoru, se uplatňuje předsazené štukové pole dosedající na kordónovou římsu. Okna druhého patra jsou menší, jsou v šambráně, spočívající na profilované podokenní římse. Okna jsou dvoukřídlá, šestitabulková a jsou osazena v mělké špaletě. Východní fasáda vychází z kompozičních principů jako je tomu na jižní fasádě. Fasáda je jednoosá, člení ji lizénové rámy jak v přízemí tak i ve vysokém řádu v patrech (přes dvě patra). Nároží zdůrazňuje rustika. Okna ve všech podlažích mají shodná provedení, jako je tomu u severní fasády. Jižní fasáda o šesti okenních osách je v základním rozvržení pojednána shodně, jako protějšková severní fasáda. Střední dvě osy jsou zdůrazněny bosovanými pilastry (vytváří se pseudorizalit) zakončenými poměrně nízkým trojúhelným štítkem. Přízemí s kamenným soklem člení lizénový rámec, v pseudorizalitu jednoduchý, v postranních osách je lizénový rám doplněn dvojicí lizén. Rozvržení s lizénovými rámy a s lizénami přes dvě patra navazuje na členění přízemí. Okna ve všech podlažích mají shodná provedení, jako je tomu u severní fasády. Fasáda je ukončena profilovanou korunní římsou.