socha Panny Marie Bolestné

V jihovýchodní části podlouhlé návsi nedaleko hlavního vstupu do zámeckého areálu je situováno sochařské dílo se sochou Panny Marie Immaculaty stojící na sarkofágu. Za sochou je umístěn dřevěný kříž s litinovým Ukřižovaným. Kamenné části jsou z litavského vápence. Podstavec je tvořen dvěma částmi. Naležato postaveným obdélným hranolovým soklem zakončeným oblounovou římsou a na něj posazeným užším sarkofágem s vyloženou římsou nesoucí nízké štíty s nárožními akroteriemi. Na čelní straně štítu mělký reliéf v podobě oválného medailónu s motivem kříže a srdce. Uprostřed podstavce na nízkém plintu stojí na polovině zeměkoule postava Panny Marie. Skulptura v životní velikosti (180 cm) je oděna ve splývavý zřasený šat, hlava je kryta plachetkou. Spíše statická postava Marie hledí k nebi. Obě ruce má mírně pokrčené a natažené před sebe. Marie pravou pokrčenou nohou stojí na hlavě hadovi plazícímu se po glóbu. Had přidržuje tlamou jablko. Za sochou stojí prostý latinský kříž s Ukřižovaným v obvyklé ikonografické podobě s hlavou nakloněnou k pravému rameni. Nad hlavou Krista je nápisová tabulka INRI.