litinový kříž

V centrální části obce na okrouhlé návsi stojí vedle sochy sv. Jana Nepomuckého litinový kříž s kamenným podstavcem. Vysoký hranolový podstavec s rozšířenou podestou je ukončen vyloženou profilovanou římsou. Na čelní straně je rytý rám s lomeným obloukem a nezřetelný minuskulní nápis s datací /Postavili ku cti a chvále/ Boží manželé / Jakub a Josefa / BLAŽKOVI / čtvrtláník z čís 16 z Oujezda /1884 //. N podstavec dosedá vlastní litinový kříž latinského typu s reliéfem Panny Marie Bolestné v patě kříže a bohatým vegetabilním dekorem v zakončení břeven. Pod spojením břeven je zavěšeno tělo Kristovo. Ukřižovaný je podán v obvyklém ikonografickém pojetí s dynamicky rozvlněnou rouškou. Hlava zdobená trnovou korunou je mírně nakloněna k pravému rameni. V místě křížení břeven je umístěna nápisová destička INRI a za ní dva zkřížené svazky svatozáře.