sýpka

Špýchar venkovské usedlosti čp. 1905/5 se nachází asi 3 km severním směrem od historického jádra města České Budějovice a je významným architektonickým a urbanistickým prvkem. Usedlost je novodobě přestavěna a zmodernizována na dílnu a prodejnu a předmětem památkové ochrany je zachovalá sýpka z roku 1811. Patrová sýpka ze smíšeného zdiva na téměř čtvercovém půdorysu je zastřešena sedlovou střechou, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou na šupinu. Průčelí s trojúhelným štítem je orientováno k východu do přilehlé trojúhelné návsi. Průčelí je hladké, bez štukových profilací, s naznačenou patrovou římsou liniového tvaru. Fasáda je prolomena v přízemí štěrbinovým průduchem, v patře vodorovnými obdélnými průduchy a v ploše štítu dvěma vodorovně obdélnými štěrbinovými větracími průduchy. Mezi průduchy ve štítu je v lemovaném poli letopočet 1811. Dvorní severní fasáda je hladká, bez profilací. V přízemí členěna dvěma větracími průduchy s kovovými jednoduchými mřížemi a dveřním otvorem v kamenném ostění i s prahem. V patře jsou dva vodorovné průduchy s kovovou mříží. Západní štít hladký, z větší části zastavěn sousedním objektem.