socha sv. Judy Tadeáše

Ve svažitém terénu, při jižní straně komunikace směřující ke kostelu směrem od západu, je umístěn (na novodobé podestě) subtilní podstavec se sochou apoštola v mírně podživotní velikosti. Podstavec je tvořen vysokým obdélným soklem, zakončeným oblounovou římsou a vysokou středovou částí, ukončenou vyloženou profilovanou římsou. Na čelní straně je zhotoven heraldický znak hrabat Salm-Neuburg. Na ostatních stranách jsou připojeny desky s rytými nápisy. Na jižní straně český majuskulní nápis novověkou kapitálou: S IUDASS THAD / DEVS WTESSKICH / POTRZEBACH A / ZAVFFANLIWICH / WICZECHSKVSSE / NI PATRON ORODUG / (Z)ANAS //. Na severní straně německý majuskulní nápis novověkou kapitálou: S. IVDAS THADI / DEVS INSCHWEREN / ANLIEGEN VNDT / VERZWEIFLETEN / SACHEN BEWERHTER / PATRON BIT(E)T FIR / VNS //. Na zadní východní stěně je vyryt latinský majuskulní nápis novověkou kapitálou: CARUS OTTO S:R:I: CO / MES A SALM ET NEU / BURGO AD OENUM S: / C:K:A:M: COMERARIUS / CONSILIAR: INTIMUS / ACTUALIS ET SUP/ (.)EMUS IUDEX MORA / WIAE DOM: IN OPPA / TO: GEWI: IAROMIE: / MALENO: POHOR: HER / THWIGSWAL: WEISWAS / ET (.)OEDERIS SWOLOWA / EREXIT 1760 //. Na nízkém plintu stojí vlastní postava apoštola. Dynamicky pojatou skulpturou probíhá esovitý pohyb, hlavu má otočenou k levému rameni. V pravé natažené ruce přidržuje kyj, levou paži má ohnutou v ostrém úhlu, dlaní směřuje k hrudi, kontrapost podtrhuje rozevlátý šat.