pilíř se sousoším Piety

Jižně od kostela sv. Jiří je vystavěno směrem k náměstí schodiště, na jehož vrcholu je po levé straně umístěn pilíř se sousoším Piety. Na hranolovém soklu stojí římsami vymezená patka, jejíž všechny strany vyplňují plastické rámy završené odsazenými půloblouky (na bočních stranách oblouky záclonové); z vrcholu oblouků se spouští plastická palmeta, vnitřky rámů jsou prázdné. Následuje dřík pilíře s římsovou patkou a hlavicí. Jeho plochy člení vpadlé výplně v užších stranách projmuté dovnitř. Ve spodních částech dříku jsou reliéfy sv. Máří Magdaleny (čelní), sv. Veroniky (zleva) a sv. Jana Evangelisty (zprava). Nahoře se z hlavice spouští závěsy ze střapečků (ze tří stran, kromě zadní). Na vrcholu pilíře je upevněno na římse sousoší Piety (sedící Panna Marie s Kristem sejmutým z kříže v její náruči). Pandánem k pilíři s Pietou je, na protější straně nástupu na schodiště, situovaný pilíř s Ukřižováním.