dům býv. fara, dříve zvonice

Býv. fara (údajně zvonice) vznikla po zrušení kostela sv. Vavřince, oddělena byla až r. 1931 a znovu přestavěna novodobě. Dnešní dům stojí na parcele, k jejímuž oddělení od domu čp. 553/III (kostela) došlo až v r. 1931. Na jedné straně je vymezen někdejším kostelem sv. Vavřince, již. zeď pak odpovídá staré hřbitovní zdi. Zachovala se rovněž část jihových. nároží někdejší kostelní předsíně. Kostel (viz čp. 553/III) byl po zrušení přestavěn (před r. 1816) a z této doby patrně pochází i základní vzhled dnešního objektu. Při oddělení došlo k další přestavbě, samostatné číslo pak domek získal r. 1932, přenesením z jiného domu, zbouraného v r. 1899. Hladkou nečleněnou již. fasádu hranolového domku prolamují pouze okna bez šambrán. V přízemí pouze dvojice, když někdejší střední vstup byl zaslepen, doplněná dnes mřížemi pozdně klasicistního typu. V patře je mezi okny stejně velký výklenek, který doplňuje obraz sv. Vavřince. Na vých. fasádě se v patře vpravo zachovala stuhová šambrána patrně barokního původu. V přízemí je vedle vstupních dveří patrný opěrák při již. zdi kostela sv. Vavřince, druhý opěrák byl odsekán při přestavbě domu. Zničena byla i část vnitřní zdi, patrně někdejší předsíně. Domek je dnes vybaven jen plochostropými místnostmi.