Terasový ambit s 8 kaplemi a schodišti

Celý prostor terasy tvoří obdélníkový půdorys s nakoso seříznutými rohy. Balustrový parapet vymezuje prostor terasy a v svém průběhu je předělen celkem 8 kaplemi. Čtyři rozměrnější kaple jsou v rozích terasy, nasazeny nakoso k jejímu obdélníku. Jejich průčelní architektura je tvořena edikulami korintských sloupů s dříky bohatě zdobenými. Výzdoba je složena z atributů P. Marie a jednotlivých realií mariánské legendy. Korintské sloupy nesou kladí, osazené trojbokými tympanony. Tyto jsou dekorovány obelisky. Portály kaplí jsou drobně profilovány, ve cviklech po stranách archivolt, jsou dekorativní reliéfy, jejichž náměty se opět vážou k Mariánské a Christologické legendě.Boční průčelí kaplí jsou nečleněná. Stanové střechy ve vrcholu zakončeny pozdně barokními vázami. Ke dvojici nárožních kaplí na jihozápadě jsou dodatečně přistavěna drobná polygonální schodiště. I n t e r i é r y kaplí : mají půdorys příčného obdélníku a klenutou valenou klenbu. Čelní stěny vyzdobeny potom freskovými výjevy ze života P. Marie (fresky kolem roku 1750). Čtveřice drobných kaplí umístěna vždy ve dvojici, po delší straně balustrády jsou drobné architektury - výklenkové stavby, kde průčelí tvoří ionské edikuly s dříky sloupů zdobených kanelurami, stuhovým ornamentem a hlavami andílků. Kladí je osazeno tříbokými frontony. Zastřešení dekorováno piniovými šiškami a čtveřicí váz. V čelech výklenků těchto kaplí jsou opět fresky, pozdně barokní z mariánské legendy. Obě nástupní schodiště jsou kamenná, přerušované podestami. Mají parapetní balustrádu pískovcových kuželek do polí ohraničených sloupky, které jsou zakončeny kamennými kulemi. Pomocné schodiště vede ze západní kaple k jezuitské koleji.