fara

Fara je patrové zděné stavení obdélného půdorysu, orientované podélnou osou ve směru jihozápad - severovýchod, završené valbovou mansardovou střechou. Je situována na hraně svahu, na jižní straně plošiny kostelního návrší, z které je rovněž přístupná. Budova je podsklepená, sklepní podlaží je na jižní straně na úrovni terénu a vede přes něj vstup ze dvora. Na jižní straně navazuje na budovu fary farský dvůr se dvěma zděnými hospodářskými budovami, a s bránou z ulice vedoucí ke kostelu. Celek je z jihu a východu obklopen zahradou, jdoucí až ke hřbitovu. Architektura fary je jednoduchá. Hladce omítané fasády jsou členěny malovaným soklem, kordonovou římsou a korunní římsou. Okenní a dveřní otvory mají plastické obdélné šambrány s ušima. Okna mají výrazné římsové parapety. V přízemí jsou okna menší než v patře. Severní průčelí, obrácené ke kostelu, má tři osy. na střední ose je umístěn vstup a ve střeše zdobný zděný vikýř. Kratší průčelí, západní a východní, mají po dvou osách, jižní průčelí je pětiosé. Některá okna jsou slepá. Střecha objektu je pokryta pálenými taškami - bobrovkami. Má dosud vysoký podíl staré krytiny, která je pouze lokálně doplňována, což vytváří příjemný pohledový efekt pestrosti. Dispozice fary je klasická, trojdílná dvoutraktová.