hřbitov

Hřbitov z roku 1891 pro asi 100.000 hrobů. Od počátku řádně rozčleněn na hřbitovní pole, postupně zaplňovaná hroby. Na JV ve dvacátých letech 20. století přičleněn i původně zcela oddělený urnový hřbitov s vlastní obřadní síní, dnes propojený s celkem průchody. Dochovalo se množství umělecky cenných náhrobků - práce sochařů Jana Štursy, Čenka Vosmíka, Václava Vokálka, architektů Jana Kotery, Josefa Fanty, Leopolda Ehrmanna, Alberta Kopetzkého, Antonína Balšánka a dalších. Hřbitov uzavírá ohradní zeď s čtveřicí vstupů - bránou hlavní a třemi shodnými branami vedlejšími. Uvnitř hřbitova se dále nachází administrativní budova vlevo od hl. vchodu ( jednopatrová, s plochou střechou a pěti i okny v hl. průčelí, pocházející z doby rozšíření hřbitova ve 20. letech), a dále obřadní síň.